Publisert 2. mai 2006

Det er ingen politiske grunner til at president George W. Bushs manglende tid til et møte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), forsikrer Det hvite hus overfor NTB.

NTB

– Norge er en verdifull alliert som USA legger stor vekt på å opprettholde gode og nære forbindelser med, sier en representant for Det hvite hus til NTB på telefon fra Washington. Hun vil ikke identifiseres med navn.

Talskvinnen avviser helt at problemene med å få i stand et møte mellom president Bush og statsminister Stoltenberg i begynnelsen av juni kan tolkes som en politisk reaksjon mot den norske regjeringens linje.
– Vi vil gjerne legge denne saken død, sier representanten for Det hvite hus som tydeligvis var velinformert om saken da NTB ringte.

På spørsmål om vanskelighetene med å arrangere et møte kunne skyldes den norske omleggingen av Irak-politikken, avviser hun dette.
– Det er ingenting, absolutt ingenting annet i denne saken enn at presidentens tidsskjema er svært stramt. Folk aner ikke hvor mye planlegging det krever, sier hun.

– Ingen dramatikk
Utenriksdepartementet forsikret tidligere tirsdag at USAs president George W. Bush rett og slett ikke hadde tid til et møte med statsminister Stoltenberg.
– Statsministeren skal være hovedtaler på en FN-konferanse, og i den forbindelse tok en ansatt ved ambassaden i Washington kontakt med Det hvite hus for å sjekke muligheten for et møte. Ambassaden fikk imidlertid beskjed om at det ikke lot seg gjøre på de aktuelle datoene. Vi har dialog med amerikanske myndigheter om et eventuelt senere tidspunkt, sier UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten.

Hun legger til at det er normal prosedyre å prøve å få flere elementer inn i programmet på USA-reiser, men at det ikke alltid passer.
– UD ser ingen dramatikk i dette, sier Dale Sandsten til NTB.

Kritisk linje
NRK meldte tirsdag at årsaken til avslaget fra Bush skal være at Stoltenberg har ført en USA-kritisk linje siden han overtok makten.

Stoltenberg har blant annet besluttet å trekke norske soldater ut av Irak, noe han fortalte den amerikanske presidenten per telefon i høst, mens finansminister Kristin Halvorsen (SV) har oppfordret til boikott av varer fra Israel.

Opposisjonen i Stortinget deler i stor utstrekning en slik tolkning.
– Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor, sier tidligere utenriksminister Jan Petersen (H).

Frp-leder Carl I. Hagen sier han er bedrøvet over regjeringens holdning til USA.
– Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre bør vise større forståelse for USAs posisjoner. Norge må si nei til all kontakt med Hamas inntil Hamas-regjeringen innfrir kravet om å anerkjenne Israel, stoppe terrorbomberne og akseptere inngåtte avtaler, sier Hagen.

Han mener det derfor ikke er noen grunn til forbauselse over at president Bush ikke har tid til å møte Stoltenberg.

Lett adgang
Ifølge major og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Tormod Heier, hadde norske statsledere tidligere nærmest fri adgang til USAs president.
– Ansatte både i Pentagon og State Departement sa at Norge var det landet i Europa som kunne ringe på dagen og få en bilateral samtale, sier Heier.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, Janne Haaland Matlary (KrF), mener at den negative amerikanske responsen viser at Norge er ute av den innerste kretsen i NATO.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger