Publisert 4. februar 2000

StatoilHydros spesialrådgiver Klaus Mohn spådde stagnering i leverandørmarkedet under årets Offshore Oil Services seminar i Stavanger denne uken. Finanskrise kan friste frem investeringsutsettelser.

SENKER FORVENTNINGENE: StatoilHydros
spesialrådgiver Klaus Mohn (foto: UiS)

«alle ikke-essensielle
prosjekter vil bli utsatt»

– Analysebyrået Morgan Stanley

MINDRE? Investeringene på norsk sokkel kan bli 30
milliarder lavere enn de største anslagene for 2009,
mener Klaus Mohn (foto: STATOILHYDRO)

I november kom de siste, oppdaterte investeringsanslagene for norsk sokkel i 2009. Statistisk Sentralbyrå antyder investeringer for svimlende 145 milliarder kroner, og OLF håper dette i beste fall kan bidra til å stagge den kommende bølgen av arbeidsløshet som står i fare for å skylle over norsk menn og kvinner i arbeidsdyktig alder i 2009.

Optimismen er ikke like rådende for alle.

– Vi kan forvente en stagnering i markedet. Investeringsnivået på norsk sokkel har nådd toppen, og anslagene for investeringer på norsk sokkel i 2009 kan slå svært feil, advarte Klaus Mohn, spesialrådgiver i StatoilHydro og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, under SR-Banks Offshore Oil Services seminar i Stavanger denne uken.

– De siste prognosene, på 145 milliarder kroner, ble presentert tidlig i november. Det betyr at frist for innrapportering av summer var i oktober. Det betyr igjen at summene som ble innrapportert, ble samlet sammen i august og september. Det var før Lehman Brothers og den lange rekken banker og institusjoner gikk over ende og oljeprisen raste, forklarte Mohn.

Prognoser fra analysebyrået Morgan Stanley underbygger Mohns påstander, og slår enkelt og greit fast at «alle ikke-essensielle prosjekter vil bli utsatt».

30 milliarder på spill
Anslagene for 2009 er som sagt på 145 milliarder kroner. Mohn tror det faktiske tallet kan lande på 30 milliarder kroner mindre, på bakgrunn av utsettelser og kostnadskutt.

– 30 milliarder kroner er veldig mye penger, men 115 milliarder kroner er fortsatt en meget høy sum, sier Mohn.

Det er også verdt å merke seg at en stadig større del av investeringene på norsk sokkel er rettet mot kostnadsbesparende og fremtidsrettede tiltak.

Utsettelser frister
– Fremover nå vil alle lete etter unnskyldninger for å utsette investeringer. Først og fremst tror jeg selskapene vil komme til å utsette alt som ikke er essensielt for produksjon. Det vil også inkludere kutt i forskning og utvikling, sier Mohn til Oilinfo Weekend. Han sier at hastverken med å få ting gjort er lang mindre nå enn for to år siden.

Dette vil direkte og indirekte spille over på både ressursgrunnlag, ressursanslag og fremtidig produksjon på sokkelen. Allerede nå ser man indikasjoner på reduserte leteambisjoner, og riggratene beveger seg ikke lenger like raskt.

– Premien for å ta risker vil øke, noe som vil undergrave verdien av eiendeler, føre til mer ensidige investeringer, og slik sett straffe langsiktig tenkning.

OLFs nylig publiserte konjukturrapport indikerer ikke det samme du sier nå?
– Nei, det virker ikke som om de har tatt høyde for en reduksjon. Jeg tror kanskje de er litt for optimistiske, sier Mohn.

Man har tatt feil før
– Når man snakker om oljeprisen i disse dager, er man optimistiske på fremtiden. De fleste tror prisen vil stige fra dagens nivå på rundt 40 dollar fatet. Dette står i kontrast til forrige oljepriskrakk rundt år 2000, da man fryktet at en oljepris på rundt ti dollar ville vare lenge. Det gjorde den jo ikke, og derfor tror alle den vil stige nå. Men det beviser samtidig at vi har tatt feil før, sa Klaus Mohn, med et skjevt smil, under sitt foredrag.

Han mener det vil kreve både mot og styrke for de ulike leverandørene å gå mot strømmen og holde fast ved langsiktige mål. Samtidig vil dette kunne lønne seg i det lange løp. Som eksempel på dette trakk han fram StatoilHydro, som flere ganger i løpet av høsten har kommunisert at de vil gjøre sitt for å holde en stø kurs.

Trangere tider vil uansett føre til strammere liner.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger