Publisert 4. februar 2000

Det norske oljeselskap selger nå 10 prosent av sine andeler i lisensene 316, hvor Yme-feltet ligger, og 316B, 316 CS og 316 DS til Lotos Exploration and Production. Det blir det andre salget Det norske gjør på kort tid.,

MYE PENGER På BOK: Erik Haugane.
(Foto: DET NORSKE)

13. oktober ble det kjent at Det norske solgte sin andel av Goliat-feltet til StatoilHydro . Nå selger selskapet enda mer av sin lisensportefølje. Selskapet betegner salget som en «betydelig styrking av Det norskes finanser». Salget medfører en regnskapsmessig gevinst på 230 millioner kroner etter skatt. I tillegg til dette får selskapet tilbakebetalt investeringer som er gjennomført i 2008. Derfor blir summen for områdene til sammen rundt 600 millioner kroner.

– Salget av Yme, sammen med salget av Goliat til StatoilHydro for 1,1 milliarder kroner, vil skape en finansiell plattform som Det norske trygt kan bygge videre på – også i en periode med store svingninger i de finansielle markedene, skriver selskapet i en børsmelding.

Administrerende direktør Erik Haugane forteller at salget var påbegynt før finanskrisen var et faktum.

– Egentlig hadde vi en rundt på dette i vår, menvi syns ikke vi fikk gode nok bud. Så holdt vi det varmt over sommeren og gjorde et fremstøt i forbindelse med Goliat-salget. Tanken var egentlig at vi skulle beholde Yme hvis vi fikk en god pris for Goliat, men når vi studerte Yme-budene ble vi veldig usikre på den strategien, og styret kom i går fram til at prisen var så god at en ville selge, forteller Haugane til Oilinfo, og understreker at Yme aldri har vært et kjerneområde for selskapet.

– Hvor viktig var den finansielle situasjonen i verden i vurderingen?

– Det er litt vanskelig å si, men vi er fornøyde med prisen, og oljeselskapene er i utgangspunktet opptatt av å tenke langsiktig, sier Haugane til Oilinfo.

Selskapet vil ha to milliarder kroner i kontanter og fordringer ved utgangen av 2008, noe som kommer godt med, skal vi tro Haugane:

– Vi har planlagt ni letebrønner etter hverandre fra januar, og det blir større investeringer fra 2010 og utover. Samtidig kommer vi til å ha en del penger i banken som vi ikke nødvendigvis skal bruke, forteller Haugane.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger