Publisert 4. februar 2000

Det norske-sjef Erik Haugane tror framtiden for leverandørindustrien ligger i haleproduksjonen på norsk sokkel, og angriper ConocoPhillips for å presse leverandørene på allerede inngåtte avtaler.

Erik Haugane brukte blant annet sitt foredrag på NPFs 12. Feltutviklingskonferanse i dag til å kritisere ConocoPhillips for å sende ut brev til sine leverandører om at de må senke prisene:

TRENGER TEKNOLOGIUTVIKLING: Det norske-sjef
Erik Haugane tror norske operatører har mye å
hente på å satse på teknologi som kan forlenge
haleproduksjonen. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Det er usmakelig av et annet oljeselskap å skrive brev og si at man skal få lavere priser på inngåtte kontrakter, sier han.

Mye å gjøre for leverandørene
Haugane snakket også om at norsk leverandørindustri har mye å hente på å fokusere mer på teknologi som muliggjør produksjon og utbygging av marginale oljefelt.

– Hvis leverandørindustrien er redd for at de ikke har nok å gjøre de neste åra, er det fordi de ikke ser dette bildet. Det er ikke snakk om at noen vil finne en ny Ekofisk, men en kan få til tusen andre små prosjekter på norsk sokkel, argumenterer han.

Han fremholder flere områder hvor leverandørene bør fokusere sin forsknings- og utviklingsinnsats, blant annet reservoarkarakteristikk.

– Leterisikoen i Norge er lav nok, vi har en suksessrate på 50 prosent. Det som derimot er utfordringen er å bruke reservoarteknologi til å optimalisere produksjonen, slik at man virkelig skjønner hvordan reservoaret kan produseres best. Kanskje kan feltet produseres optimalt med to brønner i stedet for tre brønner, og det vil føre til store kostnadsbesparelser, sier Haugane.

Kostnadsbesparende teknologi
Han mener også at man må finne teknologi for å kunne gjøre felt med produksjon på helt ned til 2.000 fat/dag lønnsomme.

– Generelt sagt er felt i dag ulønnsomme å holde i produksjon om produksjonen er under 10.000 fat/dag. Vi må finne driftsmetoder som gjør produksjon på 2.000 fat/dag kommersielt mulig. Mengden olje som ligger igjen fordi en må stoppe tidlig er, akkumulert, et betydelig volum på norsk sokkel. Skal en få til det, må en ha nesten ubemannet produksjon, tror Haugane.

Haugane medgir at små selskaper som Det norske ikke har så gode muligheter for å finansiere egen teknologiutvikling, men mener det er leverandørindustriens oppgave å drive utvikling av teknologien han etterlyser. Han ser på StatoilHydro som en brems for den innovasjonen som norsk sokkel trenger.

StatoilHydro bremser
– Før kunne teknologiutviklerne gå inn tre dører og spørre om støtte; både til Saga, Hydro og Statoil. Nå er det derimot bare en dør å gå inn. Aktørene som har vesentlig med forskningsmidler er ikke de som er interessert i felt under 100 millioner fat, selv om dette kan utgjøre over 50 prosent av produksjonen på norsk sokkel om 20 år, sier Haugane med klar referanse til StatoilHydro og supermajor-selskaper.

Han appellerer også til Forskningsrådet, og mener at det må gjøres noe med strukturen i forskningsmiljøet slik at det blir lettere for leverandørindustrien å forske på disse tingene.

– La oss ha en håndsopprekning; alle selskaper som kunne komme på å utvikle noe som de visste at StatoilHydro ikke var interessert i, rekk opp hånda, sa Erik Haugane fra podiet.

Ingen armer ble strakt i været.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger