Publisert 4. februar 2000

Oljeselskapet Det norske har lagt fram sine resultater fra første kvartal, og tallene er røde. Det fører blant annet til at selskapet legger ned Stavangerkontoret og datterselskapet Det norske oljeselskap AS.

NY FASE: Det norske er i ferd med å gå fra å være et
leteselskap til en feltoperatør, sier konsernsjef Erik
Haugane (Foto: Henrik Arnestad Salthe)

Erik Haugane og Det norske har ambisiøse planer for norsk sokkel, og fremholder sine storstilte leteplaner. Det har likevel vært en lang vei å gå for selskapet, som det siste året har slitt med flere tørre brønner og uforutsette utsettelser.

Denne uken la selskapet fram sine kvartalsresultater for årets tre første måneder, og tallene er røde: I første kvartal produserte selskapet 162.982 fat oljeekvivalenter, det laveste tallet på lenge, og solgte disse for i snitt 76 dollar fatet. Totalt ga det selskapet inntekter på 57 millioner kroner på tre måneder, uten at det hjalp bunnlinja nevneverdig: Etter skatt kunne selskapet notere seg 251,7 millioner kroner i minus. Til sammenligning gikk selskapet 174,3 millioner kroner i minus i første kvartal 2010.

Grep må tas

For å effektivisere og stramme til der det kan, har selskapet derfor besluttet å legge ned sitt kontor i Stavanger, og samtidig avslutte underselskapet Det norske oljeselskap AS.

Dette vil gå ut over de rundt 25 ansatte selskapet har i oljebyen, men en endelig dato for stengning av dørene er ikke vedtatt.

Det norske har i alt 192 ansatte fordelt på kontorer i Stavanger, Oslo, Harstad og Trondheim, hvor også hovedkvarteret ligger.

– Vi er i en fase hvor vi holder på å gå over fra å være et leteselskap til å bli et operatørselskap, sier selskapets pressetalsmann Torger Anda til Stavanger Aftenblad. Han legger til at selskapets ansatte i Stavanger i stor grad har vært engasjert i letevirksomhet, og at det derfor er naturlig at disse rammes av nedskjæringer.

Mye på gang
Operatørdelen av Det norskes virksomhet er voksende, og i løpet av 2011 vil selskapet sende inn Plan for Utbygging og Drift (PUD) for blant annet Jetta-feltet i Nordsjøen. Jetta-funnet ble gjort med brønnen 25/8-17 i slutten av 2009, og strekker seg inn i flere lisenser, blant annet 027D (Jetta) og 169C (Jetta øst), operert av Det norske. De utvinnbare ressursene i feltet ligger i spennet 7,6-18,5 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav 20 prosent er gass. ?

Draupnefeltet in Nordsjøen , hvor Det norske er partner, er også like ved en avgjørelse med tanke på utbyggingsløsning, mens Frøyfeltet i Nordsjøen har blitt utsatt på ubestemt tid.

Det norske skal også delta i åtte letebrønner på norsk sokkel i 2011.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger