Publisert 19. oktober 2005

Ca 300 km sørøst av New Orleans har en oljerigg på størrelsen med to fotballbaner og ett boretårn over 60 meter høyt, på nytt startet boringen etter det sorte gull. Takket være evnen til å operere på vanndybder ned til 10.000 fot eller ca 3000 meter betraktes Transocean`s «Deepwater Millennium» som cadillacen blandt leteriggene i gulfen skriver Rigzone.

Kilde: mms

Dette gjør at oljeselskapene nå kan finne olje eller gass i områder og på vanndyp som for kort tid siden ble betraktet som utilgjengelig. Nå når oljeselskapene stadig har beveget seg lenger og lenger ut og ned i gulfens dypvannsområder, har to svært ødeleggende orkaner reist spørsmålet om det er verdt innsatsen. Hele gulfens produksjon som leverer en fjerdedel av amerikanernes behov, ble brutalt stoppet av Katrina og Rita, og er fremdeles langt under nivået før orkanene satte inn sine nådestøt.

Oljeselskapene er imidlertid ikke interesset i å «ta hatten å gå» på grunn av dette. I realiteten planlegger de det motsatte. «Gulfens potensiale er vel verdt risikoen» sier Stuart Strife, leder for Anadarko Petroleum som har leid inn boreriggen Deepwater Millennium fra Transocean.

Mexico Gulfen er ikke eneste området oljeindustrien vil tappe. Oljeselskapene pusher nå på for å få rettighetene til å bore i områder som for ett par tiår siden var forbudt, og som gjenreiser debatten om man skal heve forbudet eller ikke. I USA gjelder dette områdene utenfor California, fra Georgia til Maine og områdene i gulfen som grenser til Florida. Disse områdene har vært stengt for leteboring siden 1981 etter en serie miljømessige katastrofer som fostret en politisk «backlash» imot oljeindustrien.

I skrivende stund er en ny orkan på vei inn over gulfen. Den 21 orkanen denne sesongen har fått navnet Wilma.

Det samme holder nå på å skje i Norske farvann. Vi har heldigvis ikke orkaner med Katrina og Ritas ødeleggende styrke å sloss med , men nordsjøen/Norskehavet kan være svært så tøft i høst og vinterhalvåret.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger