Publisert 4. februar 2000

Larvik-selskapet Jotron har utviklet verdens første AIS-sender til montering i livbåter. Den digitale senderen sender ut GPS-koordinater, og er dermed mer nøyaktig enn dagens analoge radar-baserte sendere.

LITT STøRRE ENN EN FLASKE: Jotrons AIS SART
ser ut som en brusflaske. (Foto: JOTRON)

– Tron AIS SART ser ut som en slags Cola-flaske, og monteres i redningsbåter. Senderen aktiveres enten manuelt eller automatisk når redningsbåten går i sjøen, og begynner da å lete etter GPS-koordinater. Deretter sender den ut signaler som fanges opp via AIS-systemet på nærliggende redningsbåter, sier markedssjef i Jotron, Tore Holm Hammersmark, til Oilinfo.

Mer nøyaktig
SART – eller Search and Rescue Transmitter – er obligatorisk utstyr for redningsbåter på større fartøyer. Dagens sendere baserer seg på radarteknologi, og Jotron er først ute med en digital sender basert på AIS-data. Fordelen med digital teknologi er at den gir større nøyaktighet.

– Radarbaserte sendere gir en kartoversikt hvor man så må søke seg inn med i en radius på så og så mange kvadratmeter. Tron AIS SART gir helt nøyaktige GPS-koordinater, noe som gjør det enda lettere å finne redningsbåten, sier Hammersmark.

Håper på hakka møkk
Jotron har brukt fem år på å utvikle senderen, og produserer den i egne lokaler i Larvik. Selskapet selger den via agenter og distributører verden over. Hammersmark sier at selskapet har solgt noen enheter allerede, men at de venter på spesialgodkjennelser fra for eksempel amerikanske og russiske myndigheter før senderen kan selges internasjonalt. Dette skal være på plass i januar 2010.

– Når senderen lanseres i januar 2010 tror vi at den vil selge som hakka møkk, som vi sier på godt stavangersk, sier Hammersmark.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger