Publisert 4. februar 2000

Discover Petroleum trenger penger, og ber aksjonærene om 150 millioner kroner for å overleve. Samtidig blir selskapets koblinger til Petromarker trukket i tvil.

Mange har lurt på hva som vil skje med oljemyggene som følge av oljeprisfall og finanskrise. Discover Petroleum fra Tromsø er blant de første som er rammet. Seskapet har, uten hell, forsøkt å selge seg ut av feltandeler den siste tiden, og går nå til aksjonærene og ber om 150 millioner kroner til videre drift.

Blant de største kostnadene er letekostnadene, som i år ligger an til å bli rundt 400 millioner kroner. En stor andel av dette er penger som går til Petromarker for deres elektromagnetiske leteteknologi. Petromarker er delvis eid av de samme eierne som står bak Discover Petroleum, og selskapet fakturerer Discover nesten en million kroner per dag for leie av EM-teknologien, noe som innebar en overføring på 180 millioner kroner fra Discover til Petromarker i fjor.

I dag skriver Dagens Næringsliv at flere aktører er skeptiske til koblingen mellom Discover og Petromarker, og at det spekuleres i om Discover brukes til å subsidiere Petromarkers teknologiutvikling på grunn av norske skatteregler om kontaktrefusjon til leteselskaper. Administrerende direktør Lars T- Bjerke sier til Dagens Næringsliv at de gjør alt forå sikre åpenhet og transparens rundt forholdet mellom de to selskapene.

– Det koster mye, ja, og det er en stor kontrakt for oss, så vi er påpasselig. Det gå rikke an å sammenligne leteteknologien med noen annen, sier Bjerke om kostnadene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger