Disse gründerne skal effektivisere strømforbruket på ubemannede plattformer
Thomas Bergstøl
5. november 2019
Foto: Thomas Bergstøl
Disse gründerne skal effektivisere strømforbruket på ubemannede plattformer
Thomas Bergstøl
5. november 2019

SPEO er gründerbedriften som vil snu opp ned på kraftforbruket til ubemannede plattformer.

– I dag blir ubemannede plattformer servert kraft fra omkringliggende bemannede plattformer. Disse systemene for hydraulisk kraftoverføring er svært lite effektive, forteller daglig leder i SPEO, Bernt Eriksen.

Eriksen er ordknapp rundt produktdetaljer, men kan fortelle at selskapets «elektrohybride kontrollsystem», deres selvutviklede kraftoverføringssystem, tar utgangspunkt i teknologi som har vært brukt innen ventilstyring på bemannede plattformer.

– Vi tar denne teknologien og videreutvikler den slik at den fungerer mer effektivt. Dermed kan vi fjerne behovet for den hydrauliske kraftenheten på naboplattformen. Slik etablerer vi et uavhengig system direkte på den ubemannede plattformen som er vedlikeholdsfritt og like sikkert eller bedre enn dagens løsning, forklarer han.

– I praksis vil systemet vårt da klare å drive høye momenter på veldig lite strøm, noe som selvfølgelig er positivt med tanke på forbruk og miljø. Det er her gevinsten for brukeren ligger.

Globale ambisjoner

Det var dagens styreformann i selskapet, Tor Ove Bråthen, som i flere år gikk svanger med ideen til kraftoverføringssystemet. Først i 2015 valgte han å etablere selskapet for fullt.

– Hvordan har veien hit frem til i dag vært?

– Vi skal ikke legge skjul på at den har vært humpete. Man lærer mye av å ta et produkt fra idé til testing, og prosjektarbeidet vårt mot Lundin og Kværner, som forøvrig er finansiert av Innovasjon Norge, har lært oss mye. Nå er vi likevel svært trygge på at vi fremover kan sette fart mot markedet, sier Eriksen, som nok en gang blir ordknapp når spørsmål om markedspotensial tas opp.

– Hvordan ser markedet deres ut?

– Potensialet her vil jeg ikke tallfeste, men det sier seg på mange måter selv når man tenker på hvor mange ubemannete plattformer det finnes i verden som før eller siden har behov for vedlikehold og oppgradering.

Eriksen har likevel vært opptatt av å etablere flere ben å stå på for selskapet.

– Dette handler om å kunne stable en arbeidsplass på bena, og sikre drift i en utviklingsfase. Her har vi for eksempel levert tjenester til lokale selskaper som MHWirth og Origo Solutions. Vi har seniorkompetanse hos oss som også andre kan nyte godt av, og dette har gitt oss en fin kontantstrøm.

– Men det er ingen tvil om at hovedproduktet vårt fremover er vårt selvutviklede elektrohybride kontrollsystem, bemerker han.

Eid av ansatte

SPEO har foreløpig ikke vært i kontakt eller dialog med eksterne investorer, men Eriksen medgir at dette nok blir et behov som vil melde seg.

– Foreløpig er vi finasiert og eid av de ansatte. Det blir spennende å se hva som skjer fremover, avslutter han.