DNB varsler kutt i låneporteføljen til offshoreindustrien

DNB strammer inn på lån til olje- og skipsindustrien etter en tredobling av utlånstap, noe som har bidratt til at aksjen fikk seg en solid dose juling da resultatet for 2. kvartal 2016 ble presentert denne uken.
Publisert 13. juli 2016

DNBs resultat for andre kvartal 2016 var 4 569 millioner kroner, en reduksjon på 512 millioner fra andre kvartal 2015. Nedgangen skyldes først og fremst økte nedskrivninger på lån og garantier.

– Vi er fornøyde med dette resultatet, til tross for at både historisk lav rente og en økning i tap påvirker tallene. Norsk økonomi er solid, selv om deler av næringslivet knyttet til oljesektoren fortsatt er i omstilling, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB i en pressemelding fra selskapet.

DNB ASA`s fokus fremover er på mer lønnsomme bedriftsområder og vi har planer «om å minske eksponeringen mot skipsindustrien og næringseiendom, og over tid vil vi også gjøre det samme med offshore-delen» sier Bjerke.

Konsernsjef i DNB Rune Bjerke (Foto: DNB)
Konsernsjef i DNB Rune Bjerke (Foto: DNB)

Den Oslo-baserte banken overrasket investorene da selskapet mer enn tredoblet sine nedskrivninger på utlånsboken, noe som var med å sende aksjen ned så mye som 9,2 prosent tirsdag. Netto inntekter falt 10 prosent dette kvartalet.

Krevende situasjon i oljeindustrien
Nedskrivninger på utlån og garantier endte på 2 321 millioner kroner, en økning på 1 654 millioner sammenlignet med samme periode i 2015. Både individuelle nedskrivninger på utlån og gruppenedskrivninger øker. Dette skyldes en krevende situasjon for mange selskaper knyttet til oljeindustrien.

– Vi holder fortsatt på at totale nedskrivninger for 2016, 2017 og 2018 vil ligge under 18 milliarder kroner. For 2016 har vi tidligere sagt at våre totale nedskrivninger vil være under 6 milliarder kroner. Slik det ser ut nå er det imidlertid sannsynlig at tallet blir over dette nivået fordi en del av tapene knyttet til oljenedturen kommer tidligere enn vi trodde, sier Bjerke.

DNB fortsetter å jobbe tett med kundene som er berørt av oljesmellen. Mange av disse selskapene opererer i et krevende marked, men DNB opplever fortsatt ikke sekundære effekter av betydning i norsk økonomi.

Ser mot andre næringer
Fallet på mer enn 50 prosent i råoljeprisene siden 2014 har rislet i økonomien til Norge, Vest-Europas største oljeeksportør. Mer enn 30.000 industriarbeidere har mistet jobbene sine, og det har vært en bølge av misligholdt gjeld for selskaper knyttet til oljeindustrien.

DNBs oljerelaterte portefølje består av om lag 8 prosent av DNB`s utlånsportefølje. Denne andelen vil nå bli lavere.

Banken vil vokse sin virksomhet i personmarkedet og i små og mellomstore bedrifter i Norge, der det er «høyest lønnsomhet», sier Bjerke. «Det som er viktig for banken nå er å være i stand til å manøvrere riktig når det kommer til store bedriftskunder.»

Bankens driftsresultat for store bedrifter og internasjonale kunder er mer enn halvert siden andre kvartal i fjor. Totale nedskrivninger i dette segmentet har mer enn tredoblet seg.

Tøff konkurranse fra andre nordiske banker for utlån til næringseiendom betyr at denne delen av låneboken «er en av de minst lønnsomme segmenter for tiden», sier Bjerke. «Vi kan finne bedre og mer lønnsomme muligheter i andre segmenter.»

Kvartalsrapporten kan leses i sin helhet på DNB`s hjemmesider.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger