Publisert 4. februar 2000

Det var ingen som sa det skulle bli lett da DNO som det første utenlandske selskapet siden 1970-tallet tok til oljepumpene i Irak. Nå kan det se ut som om gresset er grønnere på den andre siden.

SER MOT øST OG NORD: De østlige og nordlige
delene av Afrika er inne rekkevidde for Helge
Eide og DNO.

– Det er viktig for oss å se på muligheter i andre områder, og å ha en mer variert portefølje, sier administrerende direktør i DNO, Helge Eide, til Bloomberg.

Det norske selskapet har pumpet olje i den kurdiske regionen i nord-Irak siden 2007, og startet eksport fra området i fjor sommer. Men på grunn av uenigheter i regionen er nå eksporten stoppet og selskapet må selge oljen lokalt til en pris som er 60 prosent lavere enn prisene i London.

– Vi ser mot øst-Afrika, Nord-Afrika og Midtøsten onshore. Det er der vi har fokusert nysatsingen vår, og Tunisia blir første mulighet, forteller Eide i DNO til Bloomberg.

Lite inntekter fra Irak
DNO gikk inn i Irak etter den amerikanske invasjonen på begynnelsen av 2000-tallet, og produksjonen i Irak har vært omkring 5.900 fat per dag til det lokale markedet. Før eksportstansen lå produksjonen på omkring 31.000 fat per dag.

Eide forteller til Bloomberg at DNO har hatt en røff start i Irak. Selskapet ventet to år på å få eksporttillatelse og aktiviteten ble stanset av de kurdiske regionale selvstyremyndighetene (KRG) i 2008. Etter at produksjonen startet i sommeren er det derimot stansen i eksport som har fått store følger.

Den kurdiske statsministeren sa 15. februar at eksporten vil starte opp igjen «snart». Selskapets resultat før skatt endte på minus 99,3 millioner kroner i fjerde kvartal, da har selskapet tatt ut inntektene fra oljen i det kurdiske området.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger