DNV: Å ikke gå inn i arktis vil ikke redde klimaet

Publisert 13. februar 2013

Rune Torhaug i DNV mener det vil være mulig å utvinne petroleumsressurser i arktiske strøk, selv om det er store paradokser og komplekse problemstillinger.,

– Mange hevder at det å lete etter olje og gass er et paradoks. Det er riktig, det er et komplekst bilde. Det at isen smelter, gir for eksempel et bedre letegrunnlag. Men det er også sånn at global oppvarming krever globale løsninger, sa Rune Torhaug fra DNV.

-Må balansere risiko
Han holdt i dag innlegg på Offshore Strategikonferansen i Stavanger, med temaet «arktiske utfordringer», basert på en DNV-rapport.

– Vi vil ikke redde klimaet ved ikke å gå inn i arktis, fortsatte han.

Han pekte dog på at området er svært sårbart, og at det til slutt handler om å balansere risiko.

– All menneskelig aktivitet har risiko ved seg. All menneskelig aktivitet handler om å balansere risiko. Ja, konsekvensene i Arktis er større, og det vil bli krevende. Men det er mulig, slo Torhaug fast.

– Det som vil være svært viktig i er områdene emergency preparedness og oilspill cleanup. Der trengs det mye mer arbeid, sa han videre.

Torhaug fortsatte med å ta frem påstander som stadig dukker opp i forbindelse med petroleumsvirksomhet i arktiske strøk.

Wipeout
– Det hevdes ofte at det er ekstreme forhold og at vi ikke har løsninger på problemene vi mener. Ja, vi behøver nye løsninger. Men det er ikke sånn at vi ikke har erfaring. Vi har onshore erfaring fra kalde og ekstreme forhold. Det som er svært viktig, er at vi utarbeider videre teknologi.

– Det blir også veldig ofte hevdet at man kan rykke for fort frem for kortsiktige interesser, som et rush, og at dette fører til uakseptabel risiko.
Vi mener eksponeringen for industrien i Arktis vil være selvregulerende. Om det går galt, vil det være en wipeout. Det vil også være press fra samfunnet for å skjerpe kravene.

Torhaug pekte også på at det er forskjellige roller.

– Myndighetene regulerer, og industrien følger opp. Som sagt, det å ikke gå inn i arktis vil ikke løse klimaproblemene. Men å gå inn vil øke bevisstheten. Vi mener selvsagt det er veldig riktig å jobbe metodisk og systematisk. Vi må arbeide videre med teknologier knyttet til ulykker. Kollektivt vil det være mulig å ta ut verdier uten for store kompromisser som går utover miljøet, avsluttet han.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger