Publisert 6. februar 2006

Protestene mot karikaturtegningene av profeten Muhammed sprer seg til stadig flere land i Midtøsten og Asia, og slagord som «Død over Norge» lyder taktfast.

NTB

I Irans hovedstad Teheran gikk flere hundre demonstranter først løs på den østerrikske ambassaden med stein og brannbomber, før den danske ambassaden sto for tur.
Store politistyrker drev demonstrantene tilbake, og tilløp til brann ble raskt slukket.

– Må henrettes
Også i Libanon og Syria var politiet på vakt, og avverget tilløp til uro. Men mens myndighetene i de to landene har beklaget helgens angrep mot utenlandske ambassader, er retorikken fortsatt skarp fra andre hold.

– Den som spotter profeten må straffes og henrettes, tordnet lederen for den lille islamistgruppen Muhajiroon, Omar Bakri Mohammad, i Beirut mandag.
Egyptisk politi hadde full kontroll da rundt 3.000 demonstrerte i Kairo, med krav om boikott av land der de omstridte karikaturtegningene er gjengitt.

– Det er alle muslimers plikt å boikotte de land som har fornærmet profeten, slo den sunnimuslimske lederen Sjeik Mohammed Sayyed Tantawi fast.

– Død over Norge
– Død over Danmark, død over Norge, død over Amerika og død over Bush, lød de taktfaste ropene til noen hundre demonstranter i Afghanistans hovedstad Kabul.

Demonstrantene forsøkte forgjeves å storme den danske, britiske og franske ambassaden, og kastet stein mot et FN-kontor.
Hundrevis kastet også stein utenfor den amerikansk-drevne Bagram-basen nord for byen, og minst to ble drept da politiet åpnet ild.

Også i flere andre afghanske byer demonstrerte tusenvis av mennesker i gatene for andre dag på rad, og i Mehtarlam ble én demonstrant drept og flere såret av politiet.
I Mazar-i-Sharif, der norske styrker er stasjonert, ble det brent norske, danske og franske flagg, og i Kandahar ropte demonstrantene «Død over islams fiender».

Asia raser
Også i Indonesia, som med sine 240 millioner innbyggere er verdens mest folkerike muslimske land, var det mandag hissige protester i flere byer. I Surabaya stormet flere hundre demonstranter det amerikanske konsulatet før politiet tvang dem tilbake.

I Pakistan var det også store demonstrasjoner, og landets legeforening varslet boikott av legemidler fra Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike og Sveits.

Den indiske delen av Kashmir er lammet av en generalstreik i protest mot Muhammed-tegningene, og i den indiske hovedstaden New Delhi ble 16 mennesker skadd under hissige sammenstøt mandag, blant dem elleve politimenn.

Også i Afrika ulmer det i muslimske befolkningsgrupper, og i Somalia ble en 14 år gammel gutt skutt og drept da demonstranter gikk til angrep på kontorene til flere hjelpeorganisasjoner.

Betlehems kristne
På Gazastripen skjøt palestinsk politi varselskudd for å jage demonstranter som kastet stein mot EUs kontor, og ropte slagord som «Ned med Danmark. Ned med Norge. Med vårt blod skal vi gjenopprette profetens ære».

Væpnede menn fra det sekulære Fatah-partiet delte derimot ut røde nelliker til studenter, nonner og prester ved en katolsk skole, og beklaget andres trusler om å angripe kirker på Gazastripen.

Også islamistene i Hamas-bevegelsen har tatt avstand fra disse truslene, og lover å forsvare de kristne i de palestinske områdene.
– Om nødvendig plasserer vi våre egne soldater utenfor kirkene, slo en Hamas-leder fast i helgen.

Kristne demonstrerte
I Betlehem på Vestbredden demonstrert mandag både kristne og muslimer mot Muhammed-karikaturene, og byens kristne borgermester Victor Batarseh sto side ved side med lokale Hamas- og Fatah-ledere da det danske flagget ble brent.

At den høyreorienterte israelske avisa Jerusalem Post gjenga en faksimile av Jyllands-Postens side med Muhammed-karikaturer, lot derimot ikke til å provosere palestinerne.

– De gjør det for å hisse oss opp, for å avspore oss og for å splitte oss, var kommentaren fra en palestinsk mann NTB mandag møtte hos en avisselger i Øst-Jerusalem.

– Israelerne har alltid vært opptatt av religion, det er de og ikke vi som er fanatiske på det området, mente mannen.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger