Dødsbeist, Harry Potter, Tastaveden

Publisert 27. september 2013

Operatørene har det gøy i dåp. Her er et knippe spenstige prospektnavn.

Dersom du for eksempel har fulgt med på Leteuken har du fått med deg at oljeselskapene i varierende grad viser kreative evner når de døper de forskjellige prospektene sine.

Her er et utvalg spenstige navn fra nyere leteprospekter:

Fra helveteshund til Tastaveden


Slik ser Cerberus og Snilehorn ut når de ikke er letebrønner.

Dersom man ser på Statoils prospektnavn er det vanskelig å finne noen klar, rød tråd. Vi kan starte med Cerberus , som ikke bare er en tørr brønn i Nordsjøen , men også et trehodet beist som ifølge gresk mytologi vokter dørene inn til dødsriket.

Operatøren har også blitt inspirert av både norske og britiske eventyr. Mange nikker nok igjenkjennende når de hører prospektnavn som Kvitebjørn og Valemon , mens de som har lest Harry Potter på norsk straks forstår hvem Norskehav-brønnen Snilehorn er oppkalt etter.

Selskapet hopper fra eventyr til naturkrefter med Askja -brønnene , som av alle ting er oppkalt etter en islandsk vulkan. Det er uvisst hvilket BOP-system man har på stedet.

Ellers skapte operatøren virale bølger hos stavangerfolket da de i begynnelsen av september meldte at den 30 000 tonn tunge semien ”Ocean Vanguard” skulle lete etter olje i Tastaveden .

Tastaveden befinner seg både i PL628 og mellom Randaberg og Stavanger.

OMV gjorde for noen uker siden et lovende oljefunn i Barentshavbrønnen Wisting Central , oppkalt etter polfareren Oscar Wisting – Altså Roald Amundsens trofaste følgesvenn.

GDF Suez syntes åpenbart det var et bra konsept å bruke norske eventyrere som inspirasjon for brønndøping, men hadde ikke hellet med seg da de brukte navnet Kon-Tiki på en av nordsjøbrønnene sine. Kon-Tiki-museet var kjapt på pletten med en protest , da de ikke ville assossiere Thor Heyerdal med oljebransjen. GDF Suez døpte om brønnen, som fikk det ikke fullt så fengende navnet P-8 .

Hos Det norske aner vi en over gjennomsnittlig interesse for høyde og marsj, da både Langlitinden og Kvitvola er oppkalt etter fjell i henholdsvis Troms og Hedmark. Begge med en høyde på over 1000 moh.

Hos Centrica finner man prospektnavnet Butch , som er amerikansk slang for ”overdrevet maskulin”. Det er også fornavnet til den fredløse Western-helten Butch Cassidy.

Nøyaktig hva som har inspirert Maersk til å bruke navnet Scarecrow på Haltenbanken er vanskelig å si. Dette kan være 8 filmer, ni bøker, tre superskurker eller rett og slett et fugleskremsel.

– Ganske vilkårlig

Informasjonssjef i Statoil, Ørjan Heradstveit, kan fortelle at det ikke ligger noe spesielt system bak prospektnavnene hos dem.

– De symbolske navnene oppstår vilkårlig i de forskjellige prospektene, og kan være alt fra fotballspillere til noe geografisk. Det er altså ganske tilfeldig, sier Heradstveit til Petro Media News.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger