Publisert 4. februar 2000

Sandra Jahnsen og hennes konsulentbedrift ble kåret til å være blant de 100 mest innflytelsesrike i Mexicos oljesektor i 2011. Nå vil hun åpne de tidligere lukkede dørene i Mexico for norske selskaper.

Sandra Jahnsen sammen med sjefen for Mexicos
statsoljeselskap, Juan Jose Suarez Coppel.
Sandra startet bedriften i Norge, og har flyttet tilbake
til Mexico igjen
De 100 mest innflytelsesrike i oljesektoren ble presentert
i en utgave av tidsskriftet Petroleo & Energia
Jahnsen hadde ansvar for kronprinsparets besøk i landet
Alle foto: Privat

Hun har gjort mye, meksikanske Sandra Jahnsen, etter hun etablerte firmaet Jahnsen Business Consulting i Oslo, 2007.

Enkeltmannsforetaket har blant annet hjulpet Stabæk fotballklubb med relasjoner i Mexico, hun har tilrettelagt for opprettelse av Statoil-kontor i landet, og var prosjektansvarlig ved ambassaden da det norske kronprinsparets besøkte landet i 2009. Blant annet.

Nå har både Sandra og firmaet flyttet tilbake til hjemlandet hennes, og fokuserer i stor grad på å tilrettelegge for etablering og business opportunities for norske bedrifter og selskaper knyttet til olje- og energisektoren.

– Vi finner interessante muligheter for norske bedrifter og vi viser vei i det meksikanske markedet. Av diskresjonshensyn ønsker jeg ikke å gå ut med konkrete navn, men kan si at det er sentrale bedrifter i norsk leverandørinsudtri, sier hun.

Lukket marked åpner seg
At norske selskaper trenger eksperthjelp for å etablere seg i Mexico, har sine naturlige årsaker. Den mest åpenbare har utspring i nasjonaliseringen av olje- og energimarkedet i 1938. Siden da har det vært tilnærmet umulig for utenlandske selskaper å operere på meksikansk sektor. Men en lovendring i 2010 førte og fører til store forandringer for landets oljenæring, og gjør at mulighetene for norske og andre utenlandske selskaper åpner seg på den rike sokkelen. I 2010 var Mexico rangert som det syvende mest oljeproduserende landet i verden. Norge lå da på en fjortende plass.

En annen faktor er at når mulighetene først åpner seg for utenlandske aktører, er kontaktnettverk, uskrevne regler og kulturelle barrierer
vesentlige hindre på veien mot etablering. Dette er blant utfordringene Sandra Jahnsen jobber med å ta seg av. For med erfaring både fra norsk

og meksikansk næringsliv, ser hun på seg selv som en døråpner mellom Norge og Mexico.

– I dag representerer vi norske bedrifter som jobber opp mot det meksikanske statsoljeselskapet Pemex. Jeg har merket at Pemex har åpnet seg opp mot verden i større grad enn tidligere. Blant annet søker de internasjonal teknologi. Norske bedrifter har godt renomme, og nå som Pemex står foran store dypvannsprosjekter, er mulighetene store i landet, sier hun.

Stor innflytelse
Arbeidet Sandra gjør som døråpner har gitt resultater, og i midten av mars ble dette markert. Hun ble kåret til å være blant de 100 mest innflytelsesrike personene i landets oljesektor for 2011. Det kom ganske brått på entreprenøren.

– Det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt. Spesielt siden det tradisjonelt sett ikke er mange kvinner som har stor innflytelse i denne sektoren i Mexico. Av de 100 som ble kåret, var det 89 menn og 11 kvinner. Jeg føler meg beæret og stolt over å være en av kvinnene i en ellers mannsdominert sektor. Men vi ser også at arbeidsmarkedet i energisektoren er i endring. Det er økende anerkjennelse for det arbeidet vi kvinner gjør, sier Jahnsen.

Samtlige av de 100 mest innflytelsesrike ble presentert i fagtidsskriftet Petroleo & Energia. Der står hun ranket som nummer 52. Tre plasser over, på 49. plass, ligger energiminister og tidligere direktør for Pemex, Jordy Herrera Flores. Av andre navn hun menger seg med i kåringen, er blant annet Milton Costa Filho, sjef for Petrobras i Mexico, Juan Manuel Delgado Amador, sjef for Schlumberger i Mexico og Felipe de Jesús Cantú Rodriguez, president i energikommisjonen i Mexicos parlament.

Ting tar tid
I april er planen at Pemex starter å bore på dypt vann. Feltet heter Supremus og ligger på 3000 meters dyp i grenseområdet mellom Mexico og

USA. Sjefen for leting og utvinning i Pemex, Carlos Gil Morales, skal ha bekreftet at de seismsike undersøkelsene ser lovende ut, og Mexico signerte en avtale med USA 20. februar i år som åpner opp for leting og utvinning i grenseområdene mellom USA og Mexico.

Dette fører til at norske bedrifter, spesielt innen teknologiske løsninger, blir sett på som attraktive.

– Norske bedrifter blir møtt med stor respekt på grunn av Norges verdensledende teknologi. Dessuten er det også økende fokus på HMS, og der har norske bedrifter kommet langt, sier hun.

Hun understreker likevel at den største utfordringen for norske selskaper er kulturforståelse og tålmodighet

– Ting tar tid i Mexico, sier Sandra Jahnsen.

FAKTA:

– Sandra Jahnsen er opprinnelig meksikansk, men bodde i Norge fra 2006 til 2011
– I 2007 etablerte hun enkeltmannsforetaket Jahnsen Business Consulting i Norge- Virksomheten ble flyttet til Mexico, og er nå en bedrift med tre fast ansatte, samt frilansere
– Mexico er verdens sjette største oljeprodusent
– Pemex planlegger å investere 20 milliarder dollar hvert år frem mot 2025

Denne saken har også stått på trykk i Petromagasinet .

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger