Publisert 7. februar 2006

Kampen for petroleumsfrie soner i Barentshavet fortsetter i og utenfor regjeringen. SV-leder Kristin Halvorsen håper på drahjelp fra miljøbevegelsen.

NTB

– Vi er helt avhengige av å ha en aktiv miljøbevegelse i diskusjonen om forvaltningsplan i Barentshavet. Det ser vi som en viktig drahjelp for å ivareta miljøhensyn på en best mulig måte. Dette holder vi på å diskutere i regjeringen, og ingen konklusjon er dratt ennå, sier Kristin Halvorsen til NTB.

Hun avfeier spørsmålet om SVs troverdighet som miljøparti står på spill:
– Dette er en sak som er viktig for miljøet, ikke for et politisk parti, sier hun.

Sametinget
Utkastet til stortingsmelding om helhetlig forvaltning av Barentshavet og nordområdene utenfor Lofoten ble ved en glipp lagt ut på Sametingets hjemmesider mandag. Miljøbevegelsen reagerte umiddelbart på at planen åpner for oljeboring i Barentshavet uten å peke ut petroleumsfrie soner.

SVs miljø- og energipolitiske talskvinne Heidi Sørensen sier at førsteutkastet til stortingsmelding bare omhandler faktagrunnlaget, ikke forslag til tiltak og politiske avveininger. Det kommer senere.
– Meldingen understreker hvor verdifullt og sårbart Barentshavet er og viser hvor vi mangler kunnskap, sier Heidi Sørensen.

SV går i sitt program mot oljeboring i Barentshavet og Lofoten, mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet har programfestet petroleumsfrie soner. Soria Moria-erklæringen bruker ikke dette begrepet, men sier at det er opp til Stortinget å avgjøre hvilke områder som skal åpnes for petroleumsaktivitet og hvilke som skal skjermes.
– Hvor lenge områdene skal skjermes, står det ikke noe om. Det blir en av mange dragkamper, sier Heidi Sørensen.

Kampen fortsetter
Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken varsler et massivt press for mest mulig vern og mener petroleumsfrie soner er den eneste farbare vei.
– Alle kontroversielle forvaltningstiltak er fjernet fra stortingsmeldingen. Uten et massivt press i sluttspurten vil forvaltningsplanen framstå som et forsvarsdokument for oljeboring i miljøvernets navn, sier Haltbrekken.

Han sier det ikke er riktig at utkastet bare er en faglig utredning.
– Det står helt klart at det åpnes for oljeaktivitet i omfattende grad i Barentshavet syd. Det står også at regjeringen åpner for oljeaktivitet med særskilte sikkerhetskrav i områder som er særskilt verdifulle og sårbare, sier Haltbrekken.

Frp og Høyre fornøyde
Høyres Børge Brende mener det er mye uklart om hvordan den endelige forvaltningsplanen vil bli.
– De har sendt ut en stortingsmelding som innebærer at Barentshavet åpnes for olje- og gassvirksomhet. Hvis det er slik at de ikke vil operere med petroleumsfrie soner, synes jeg det er positivt. Siste ord er ikke sagt, men i det dokumentet som nå foreligger, er det mye som tyder på at det statsminister Jens Stoltenberg sa på NHOs årskonferanse om full fart i nordområdene står ved lag, sier Brende.
Han vil ta på alvor at den politiske prosessen ikke er startet i SV.
– Jeg forstår at miljøorganisasjonene og næringsinteressene vil kjøre på, sier han.

Frps Ketil Solvik-Olsen mener utkastet til stortingsmelding tyder på at det blir strenge miljøkrav i Barentshavet, men ikke for strenge:
– Forvaltningsplanen legges fram samtidig som tildelingene i 19. konsesjonsrunde. Da kan ikke regjeringen tildele leteområder som Stortinget senere verner, sier han.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger