Publisert 4. februar 2000

(Kommentar): Ulykker eller ei, OTC handler også i år om å gjøre butikk.

GåR SIN VANTE GANG: OTC handler om å gjøre
butikk, selv om verdens øyne er rettet ut mot
kysten. (Foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)

– Det betyr vel at bensinprisene stiger til 4-5 dollar per gallon. Og så blir det vel dårlig med reker i året som kommer, kommer det kontant fra Steve, vår pratsomme drosjesjåfør, når vi bringer konsekvensene av «Deepwater Horizon» på bane. Kanskje er han ikke representativ for flertallet, men han er på ingen måte noen utypisk Houston-borger når det gjelder forholdet til ulykken i Mexicogulfen. Han vet om det, har gjort seg opp en mening, men lar det ikke farge hverdagen utover nevnte bekymringer.

For tidlig for blame game
Ikke engang på presserommet på verdens største oljemesse, Offshore Technology Conference (OTC) i Houston, er ulykken hovedtema onsdag ettermiddag. Alle her er oppdatert på de siste meldingene fra Minerals Management Services og BP: Brønnen lekker fremdeles ikke mer enn 5.000 fat per dag, selv om worst case scenarioene i beredskapsplanene tar høyde for opptil 100.000. En ventil har blitt montert på borerøret, og den første av de to kuplene som skal dekke over hver sin av de to siste lekkasjene er på lokasjon, klar til installasjon. Sett fra presserommet på OTC, er situasjonen tilsynelatende i ferd med å normaliseres. Hvordan den ser ut fra Louisianas sjømatindustri, er en annen historie.

Alle på presserommet vet også at BP tar ansvar og gjør hva de kan for å få kontroll på problemet, og the blame game har heller ikke startet. Med andre ord, noen direkte snakkis har ikke saken vært siden BP avlyste sine presentasjoner mandag, som følge av ulykken. De som har nye vinklinger, jobber i det stille, men det meste synes å være oppbrukt. Istedet er fokus tilbake på det journalistene kom her for; hvilke prosjekter kommer, og hvem får kontraktene? Ulykker eller ei, OTC handler om å gjøre butikk.

Bedre stemning
Og butikk gjøres. Ute på gulvet, blant standene, er stemningen påtagelig bedre enn den var i fjor. Bransjen er i ferd med å smyge seg ut av finanskrisens klamme grep. Avtaler gjøres, hender trykkes, kort utveksles og selgersmilene er erstattet av den mer hjertelige varianten.

Mandag ble det rapportert at ledigheten innen USAs offshoreindustri ble redusert med 50 prosent fra januar til april, og gode kvartalsresultater lurer i bakgrunnen. Angsten har måttet vike for optimismen, og livet er godt igjen.

Egentlig kan årets OTC oppsummeres slik, i sann Texas-stil:

The sun again shines on the offshore industry, but there is still a cloud beyond the Horizon…

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Petronews Weekend, som blir sendt ut til 9.000 abonnenter hver fredag. Meld deg på gratis her . Petronews Weekend er et samarbeid mellom Petro.no og Oilinfo.no, som begge er en del av mediehuset PETROmedia as.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger