Publisert 4. februar 2000

Det norskes planlagte oppstart av Draupne-feltet kan bli utsatt et år som en følge av den tvungne samkjøringen med Lundins Luno-felt. Første olje vil nå komme i 2016.

FORSINKET: Draupne blir et år forsinket, men skal fortsatt
bygges ut med en fast brønnhodeplattform, to subsea
brønnhoder og en FPSO (ILL: Detnor)

Den opprinnelige planen for Draupne-feltet, i lisens 001b i Nordsjøen, innebar en innlevert Plan for Utbygging og Drift (PUD) i desember i år, etterfulgt av utbygging, produksjonsboring og endelig oppstart i 2015.

Nå, som en følge av den sannsynlige samkjøringen med Lundins Luno-felt åtte kilometer unna, ser det hele ut til å bli dyttet med rundt et år.

Så sent som i forrige uke ble det klart at Det norske hadde sikret seg Maersk Drillings mest moderne, enda ikke ferdigstilte oppjekkbare rigg til boring av produksjonsboring på Draupne. Selskapet sier det fortsatt kan bli aktuelt å bore produksjonsbrønnene på forhånd.

Positive
Både Det norske og Lundin har tidligere uttalt at en samkjørt utbygging av de to feltene kan være fordelaktig, men det vil tære mer på tålmodigheten til Det norske enn Lundin. Lundin har planer om å sende inn sin PUD for Luno i januar neste år, mens PUD for Draupne nå ligger an til å bli utsatt med et år, til desember 2012.

– Det pågår fortsatt diskusjoner og forhandlinger mellom oss og Lundin med tanke på samkjøringen, sier Det norskes konsernsjef Erik Haugane til Upstream Online.

Dersom begge PUD-planene holder stikk, vil Luno få en oppstart i 2015, mens Draupne vil bli dyttet til 2016. Det blir i så fall i grevens tid for Det norske, som vil trenge kontantstrømmen Draupne-produksjonen vil føre med seg for å finansiere den kommende storutbyggingen av Aldous/Avaldsnes, som selskapet er medeier i.

Draupne består, i tillegg til hovedfeltet med samme navn, av satelittfeltene Hanz og West Cable. Det er beregnet å inneholde mellom 112 og 172 millioner fat, og skal bygges ut via en fast brønnhodeplattform, en FPSO og to subsearammer. Platåproduksjonen er forventet å havne på 25.000 fat per dag.

Det norske er operatør med 35%, og partnere inkluderer Statoil (50%) og Bayerngas (15%)

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger