Publisert 4. februar 2000

K. Lund Offshores brasilanske ansatte får opphold i Norge for å lære «the Norwegian way».

– Oppholdet har vært veldig nyttig og lærerikt for meg. Det gjør en stor forskjell at jeg nå kan knytte et ansikt til de jeg har kontakt med og snakker jevnlig med i Norge, sier Leandro Dobre.

Han var en av tre heldige brasilansatte som fikk et to ukers opphold i Norge av selskapet.

– Hensikten er å overføre norsk måte å jobbe på, samtidig som at flere av våre utenlandske ansatte får bli kjent med moderselskapet. Vi hadde også en brasilianer ansatt her på Sola i ett år. I dag er han driftsteknisk sjef i K. Lund Brasil, sier Gaute Jørpeland, administrerende direktør i K. Lund Offshore.

MED NORSK LæRDOM I BAGASJEN: Leandro
Dobre (t.v.) har vært i Norge for å lære mer om
norsk arbeidskultur. Her sammen med
administrerende direktør i K. Lund
Offshore, Gaute Jørpeland.
(Foto: LINE NJAA VISTE)

Satser i Brasil
K. Lund Offshore AS er leverandør av kompressorer og løfteutstyr til norsk og internasjonal olje- og gassindustri. Selskapet holder til på Sola, der de bygger kompressorer, «dryer», vinsjer, HPU og taljer i henhold til oljeselskapenes spesifikasjoner.

Selskapet etablerte seg i Brasil i 2004, og per i dag har de 31 ansatte i landet.

– Vi anser Brasil som et viktig satsningsområde for oss, og vi skal ansette 25 personer til i løpet av året, sier Jørpeland.

I Brasil har selskapet base i byen Rio das Ostras, nabokommunen til landets «oljehovedstad», Macaé.

– Hovedsakelig all engineering foregår i Rio de Janerio, mens 80 prosent av landets oljeproduksjon skjer i Campos-bassenget i Macaé. Som leverandør er det viktig for oss å være i nærheten, men vi trenger ikke holde til i selve oljebyen, forteller Jørpeland.

Nabobyen til «Brasils Stavanger» har også opplevd betydelig vekst etter at oljeeventyret tok til i Sør-Amerikas største stat.

– Etter at oljeproduksjonen startet er innbyggertallet i Rio das Ostras blitt tredoblet, og i fjor var det den byen i Brasil som vokste aller mest, sier Dobre.

Det er likevel ikke gitt at et norsk selskap skal oppleve suksess.

Utfordrende kulturforskjeller
Jørpeland er klar på at det har vært, og er, utfordrende å satse i et land med vidt forskjellig språk og kultur, særlig når man i all hovedsak har lokalt ansatte.

– Per i dag har vi kun én nordmann ansatt, og vi har sett at det er stor forskjell på måten å gjøre ting på i Norge og Brasil. Vi har for eksempel forskjellig forhold til det med punktlighet når det kommer til avtaler. Men dette er noe vi var klar over og har forventet, og som vi må forholde oss til og jobbe med. Det er viktig at bedrifter som skal ut i verden forstår og er forberedt på at det finnes markante kulturforskjeller, sier Jørpeland.

Flatere struktur
I Brasil betyr hierarki mye mer enn i Norge.

– Brasilianere har mye større problemer med sosial klasse enn nordmenn. De rikeste og mektigste tør vi i den brasilianske middelklassen ikke ta på, mens de fattigste vil vi ikke ta på. Det er også langt vanligere med «diktatorstyring» i bedrifter, og sånt blir det fort dårlig miljø av. Det er uvant slik det er i Norge, at omtrent alle er likestilte. Jeg merker selv at det er store kulturforskjeller, men jeg har bedre grunnlag for å forstå norsk kultur enn mange andre, sier brasilianeren, som er glad for at han har fått bli kjent med, og fått et godt forhold til «sjefen sjøl» i K. Lund.

Nettopp på grunn av språk- og kulturforskjeller, har ansettelsen av akkurat Dobre vært verdifull for K. Lund.

Oppholdet nå i mai var nemlig ikke hans jomfrutur til i Norge. Da han studerte miljø- og administrasjonsarbeid i Brasil, var han faktisk utvekslingsstudent ved Hald internasjonale senter i Mandal, og etter utvekslingsåret var omme fikk han tilbud om å bli igjen ett år ekstra for å jobbe med rekruttering på vegne av skolen. Han kjenner derfor arbeidskulturen, og snakker norsk nesten flytende, ikke minst.

– Det er klart at dette med språket og erfaringen hans var et stort pluss da vi skulle ansette, sier Jørpeland.

Fortsetter suksessen
Dobre var ikke vond å be da ledelsen ville ha ham tilbake til Norge for å lære enda mer om organisasjonen.

– Jeg likte meg veldig godt i Norge, og dette var grunnen til at jeg søkte jobb i et norsk selskap. Det var ekstra kjekt at jeg også fikk lov til å komme tilbake hit for å lære mer om selskapet jeg jobber i, sier Dobre.

Straks turen til Norge var bekreftet, sørget han også for å bestille flybillett til kona.

– Hun vet alt om hvor glad jeg er i Norge, og ble ganske imponert da hun kom hit, sier Dobre.

Men planer om å flytte hit til det kalde nord, har ekteparet foreløpig ikke.

– Det virker som et godt land å oppdra barn i, men det tenker vi ikke på akkurat nå. Først og fremst tenker vi på ferie, og jeg drømmer om å dra tilbake neste sommer, for å vise henne Bergen og Oslo, og kanskje til og med Lofoten, sier brasilianeren.

Og direktøren er fast bestemt på at prosjektet skal videreføres.

– Vi har planer om å hente flere brasilianere til Norge for et slikt opphold som Leandro og de andre nå har hatt. Dette er en investering vi lett får avkastning på, sier Gaute Jørpeland, som selv tar turen til Brasil omtrent en gang i måneden.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger