Publisert 9. mai 2007

Atomstriden stikker kjepper i hjulene for norske oljeinvesteringer i Iran, er budskapet fra olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) til Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki., NTB

Enoksen og Mottaki møttes tirsdag morgen til et timelangt møte.

– Mottaki uttrykte ønske om økt samhandling med Norge, spesielt når det gjelder olje og gass, og sa at norske selskaper har et godt rykte i Iran, opplyser informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til NTB.

Eksiliranere bosatt i Norge er svært skeptiske til at iranske og norske oljeinteresser står på programmet under Mottakis besøk i Norge. De mener at norske myndigheter først og fremst burde bruke anledningen til å ta opp bruddene på menneskerettighetene som Iran anklages for.

Kinkig atomstrid
Enoksen skal ikke ha tatt opp menneskerettighetsspørsmål med Mottaki, men han skal ha understreket at atomstriden med verdenssamfunnet skaper usikkerhet når det gjelder norske investeringer.

– Enoksen viste til at Iran er et attraktivt land når det gjelder olje og gass, men at det er krevende på grunn av atomstriden. Han sa at det vil være positivt for selskapenes vilje til å investere hvis denne usikkerheten reduseres, sier Edvardsen.

Hydro-avtale
Iranske myndigheter har i flere måneder ført forhandlinger om en oljeutvinningsavtale med Hydro etter at det norske selskapet gjorde et stort oljefunn i Iran i 2005.

En avtale skulle vært på plass i april, men prosessen er forpurret på grunn av vestlige sanksjoner mot Iran, ifølge Dagens Næringsliv.

Sanksjonene skyldes Irans omstridte atomprogram, noe som gir Hydro problemer både teknologisk og finansielt.

Det er Mottaki som har tatt initiativ til møtet med Enoksen i forbindelse med at han er i Norge for å møte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger