Publisert 4. februar 2000

Nordsjødykkernes anke til Høyesterett har blitt avvist, og nå varsler dykkernes advokat Marius Reikerås at saken kan bli tatt opp i menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Staten ble frifunnet av tingretten i september i fjor i saken om erstatning til 18 skadde nordsjødykkere og en enke. Saken ble anket videre til Høyesterett, men nå har dykkerne fått beskjed om at de må anke til lagmannsretten.

– Tingrettsdommeren pekte på Høyesterett. Vi mente derfor at det var unødvendig å gå veien om lagmannsretten. Ikke minst fordi det vil spare tid. Dykkerne får stadig dårligere helse og jeg frykter at flere kan komme til å dø før det foreligger en endelig dom. Vi er utrolig skuffet over avgjørelsen, sier advokat Marius Reikerås til Dagbladet.

Han mener at det norske rettssystemet trekker ut tiden for rettssaken, og vil at Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg skal vurderer om norske domstoler bryter med viktige juridiske prinsipper.

– Det er nærmere fire år siden dykkerne fremmet søksmålet. Nye år vil gå før saken er ferdigbehandlet i lagmannsretten og Høyesterett. Jeg vil derfor at Strasbourg skal vurdere om norske domstoler bryter fair-trial-prinsippet, ved sin sendrektige saksbehandling overfor ei gruppe mennesker som har lidd nok, sier Reikerås til Dagbladet.

Han går også kraftig ut mot høyesterettsdommerne, som ifølge advokaten er inhabile på grunn av sin bakgrunn fra de øverste topper i den offentlige forvaltningen.

– Jeg mener det er et gedigent og lite påaktet rettssikkerhetsproblem i Norge at så å si samtlige høyesterettsdommere har sin bakgrunn fra regjeringsadvokaten, departementene eller lovavdelingen. Da er det neppe overraskende at staten vinner de fleste saker i Høyesterett. Det er på tide med en debatt om en egen forfatningsdomstol, som ikke er bundet av staten, sier Marius Reikerås.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger