Publisert 23. juni 2008

Deltakerne på krisemøtet i Jeddah greide ikke å bli enige om konkrete tiltak som kan stanse den løpske oljeprisen. Saudi-Arabia lover økt produksjon, men flere OPEC-land stritter imot.,NTB

I slutterklæringen fra møtet ber landene om større investeringer i oljesektoren.

– En hensiktsmessig økning av investeringene er nødvendig for å sikre at markedene er velforsynte på en tilstrekkelig måte, heter det i erklæringen. Landene ber også om mer åpenhet i og bedre regulering av oljemarkedet.

USA og andre vestlige land fastholder at det er manglende oljeproduksjon som har ført til at oljeprisen nå ligger på nesten 140 dollar fatet. Saudi-Arabia mener at også spekulanter må ta sin del av skylden, men lover likevel å gjøre sitt til at produksjonen økes.

Kongedømmet produserer nå 9,7 millioner olje fat per dag, det høyeste siden 1981. Økningen er et forsøk på å presse ned prisene, og Saudi-Arabia ber andre oljeproduserende land om å gjøre det samme for å etterkomme ønsket til USA og andre vestlige land.

Kuwait sier ja, mens andre land i Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) mener at økt oljeproduksjon ikke vil gjøre situasjonen bedre.

Konfliktfylt
Søndagens krisemøte i Saudi-Arabia avslørte store motsetninger både internt i OPEC og mellom land som henholdsvis eksporterer og importerer olje.

Landene er både uenige om årsaken til at oljeprisen er doblet på ett år og hva som skal til for at den skal synke.

Flere OPEC-medlemmer mener prisøkningen skyldes spekulasjoner, den svake dollarkursen og politisk ustabilitet.

– Prisen på olje har ikke sammenheng med etterspørsel og tilgang, sa OPEC-president og Algeries oljeminister Chakib Khelil

USA er skeptisk til disse forklaringene, og holder fast på at det er manglende produksjon som har skylden. USAs energiminister Samuel Bodman sier han er nesten sikker på at prisene vil fortsette å stige, og understreker at den nåværende reservekapasiteten er på et historisk lavmål.

Også Tysklands finansminister Michael Glos insisterte på at oljemarkedene trenger et sterkt signal om at oljeproduserende land vil pumpe opp mer olje.

Alternative løsninger
Storbritannias statsminister Gordon Brown sa under møtet at han mener Saudi-Arabia og andre oljeproduserende land bør investere det de har tjent på den siste tidens høye priser, i ny kjernefysisk teknologi. Slik håper han at energimarkedet blir mer «balansert». Han ber også om at landene gjør mer for å utvikle alternativ energi.

Saudi-Arabia vil på sin side bruke fortjenesten til å opprette et fond på 1 milliard dollar, som skal bistå fattige land med å håndtere den voldsomme økningen av oljeprisen.

Saudi-Arabia innkalte til krisemøtet 6. juni, da oljeprisen steg til sitt høyeste nivå hittil, nesten 140 dollar fatet. Fredag lå prisen på 134,6 dollar per fat.

Krisemøtet samlet politikere fra verdens ledende oljeeksportører og – importører.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger