Publisert 7. november 2007

Bensinprisen i Norge går opp 10-20 øre literen når det fra neste år blir pliktig å blande inn biodrivstoff, tror Statens forurensningstilsyn., NTB

Ifølge høringsforslaget om omsetningspåbud for biodrivstoff fra Statens forurensningstilsyn (SFT), blir bransjen pålagt å blande minst 2 prosent biodrivstoff inn i bensin og diesel i 2008. Fra 2009 skal prosenten opp til 5, skriver Nationens nettutgave.

Innblandingen blir betegnet som så lav at drivstoffet kan brukes av alle biler som finnes på norske veier. Men biodrivstoffet må blandes i ulike doser. Det er ikke aktuelt å blande inn biodrivstoff i 98 oktan bensin og i biodiesel til bruk under 15 kuldegrader.

SFT anslår at dette vil påføre kostnader for drivstoffbransjen som vil gi 10-20 øre høyere bensin- og dieselpriser neste år.

Til gjengjeld vil norske utslipp av klimagasser bli redusert med 160.000 tonn CO2 fra neste år, og 400.000 tonn når kravet om 5 volumprosent slår inn i 2009.

Prisen for å oppnå reduserte CO2-utslipp ved å dyrke planter til biodrivstoff kan imidlertid bli avskoging og mer sult blant fattige, ifølge høringsbrevet fra SFT.

Biodrivstoff som erstatning for fossilt drivstoff skal redusere klimagassutslipp fordi plantene tar opp CO2 fra lufta når de vokser. CO2 som så slippes ut igjen i form av forbrenning i bilmotorer, bindes så opp av plantevekst, slik at biodrivstoff netto ikke fører til økte utslipp.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger