Ebola truer oljeproduksjonen

Publisert 10. september 2014

Olje- og gassvirksomhet i de vestafrikanske statene kan bli stengt ned på grunn av utbruddet, sier analyseselskapet GlobalData.,Lete- og produksjonsaktivitetene i regionen er avhengig av expats, utlendinger som jobber og bor i regionen. Jo lengre det går før man får kontroll med ebola-utbruddet, jo mer øker sjansen for at operatørselskapene tar dette personellet hjem og stanser virksomheten, sier John Sisa, som er ansvarlig for GlobalDatas dekning av oppstrømvirksomheten Sub-Sahara-regionen.

Det er særlig virksomheten i Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria som nå er truet, mener Sisa.

– Nigeria er det eneste landet i regionen med tilstrekkelige ressurser til å avgrense spredningen, men det er fortsatt en risiko for ukontrollert spredning av ebola, sier han. Nigeria er den åttende største råoljeprodusenten i verden, og nedstengning her ville påvirke oljemarkedet.

Også offshore trues

– Nesten 80 prosent av Nigerias totale oljeproduksjon kommer fra offshoreområder, mens det resterende kommer fra landbaserte områder som anses høyrisiko ebolasoner. Hvis utbruddet sprer seg ytterligere, kan det potensielt forstyrre all nigeriansk onshore oljeproduksjon, sier Sisa. Men det stopper ikke der. Ebola har allerede overveldet helsesystemene i Liberia, Sierra Leone og Guinea, og ifølge Sisa har disse landene inngått samarbeid med private lokale og utenlandske bedrifter til å finansiere leting etter olje og gass.

– Selv om det meste av boring i Guinea, Sierra Leone og Liberia skjer offshore i vanndybder fra 300-4,500 meter, er nesten alle oljearbeidere basert på landstasjoner, hvor de er utsatt for ebola.

– Oljearbeidere som er lokale og bor i landbaserte boliger i infiserte soner, kan bringe viruset til boreskip og plattformer når de igjen melder seg til tjeneste.

Sisa konkluderer at mens effekten av ebola så langt bare har forsinket letevirksomheten, vil man i verste fall kunne se en spredning til Øst-Afrika, som igjen ville true store operasjoner i Kenya, Mosambik, Tanzania og Uganda.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger