EEA-rapport: Bioenergi er ikke ressurseffektivt

Publisert 4. juli 2013

Produksjon av biodrivstoff og andre former for bioenergi er mer ressurskrevende enn det man tidligere har trodd.

Det viser en rapport publisert av Det europeiske miljøbyrå (EEA). Saken blir diskutert i EUs politiske sirkler i de kommende ukene.

Å bruke biomasse til energiprodukjon er en essensiell del av den fornybare energimiksen. Men ifølge en ny rapport fra EEA bør bioenergiproduksjon følge EUs prinsipper innen ressurseffektivitet. Det betyr å utvinne mer energi fra det samme materialet, og å unngå negative miljøeffekter forårsaket av bioenergiproduksjon.

«Bioenergi» refererer til energi som bruker en form for biomasse, enten til oppvarming, kraftproduksjon og transport. Rapporten, «EU bioenergy from a resource efficiency perspective», ser først og fremst på potensialet for energi fra landbruket, selv om det inneholder skog og biomasseavfall i den samlede analysen.

Ikke gunstig for miljøet
I 2010 var bioenergi kilden til ca. 7,5% av energien som brukes i EU. Dette er estimert til å stige til rundt 10% innen 2020, eller om lag halvparten av den projiserte fornybare energiproduksjonen, ifølge EU-medlemenes nasjonale fornybarplaner.

Ifølge EEA-analysen er oppvarming, strøm og avansert biodrivstoff den mest effektive bruken av biomasse. Førstegenerasjonsbiodrivstoff som brukes i transport, f.eks. biodiesel fra raps eller etanol fra hvete, utnytter ressursene langt mindre.

Rapporten viser at dagens energiavling ikke er gunstig for miljøet, og det anbefales en bredere miks av avlinger for å redusere miljøbelastningene. Spesielt bør dette omfatte flerårige vekster, som ikke høstes årlig, for eksempel energiholdig gress.

– Bioenergi er en viktig del av vår fornybare energiblanding, og bidrar til å sikre en stabil energiforsyning. Men denne studien understreker at biomasse fra skog og produktive land er begrensede ressurser. Derfor er det viktig at vi vurderer hvordan vi kan bruke eksisterende ressurser effektivt før vi stiller ytterligere krav til energiproduksjonen, sier EEAs administrerende direktør, Hans Bruyninckx.

– Misvisende rapport
Rapporten fra EEA tar utgangspunkt i landbruksprodukter. Bioenergi i Norge produseres i all hovedsak av biomasse-produkter fra skog. Daglig leder i Norsk Bioenergiforening, Inge Olav Fure, tar avstand fra rapporten.

– I Norge produserer vi rundt 17 TWh bioenergi pr år. Det aller meste av dette er varme; fjernvarme og ulike former for nærvarme, sier Fure.

– I dag er hele denne kjeden under press. Det handler om tusener av arbeidsplasser, gjerne plassert i områder som ligger i oljeøkonomiens skygge. Enda viktigere er det at grønne industrier en dag skal erstatte vår oljebaserte økonomi. Den dagen kan komme langt raskere enn mange ser for seg. I mellomtiden burde grønne industrier få rammebetingelser som gjør at de både overlever og kan utvikle seg.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger