Publisert 4. februar 2000

Arbeidet med byggingen av den nye plattformen har startet i Egersund.

I GANG: ConocoPhillips prosjektdirektør for Ekofisk 2/4 Z,
Olav Henriksen (t.v.) og Akers prosjektleder Tor ådne Jørgensen
kutter stål under oppstarten. (Foto: ConocoPhillips)

Den nye plattformen, Ekofisk 2/4 Z, blir en brønnhodeplattform med 36 brønnslisser, og det skal bores 35 produksjonsbrønner samt én brønn for reinjisering av borekaks fra plattformen. Etter planen skal fem av brønnene forbores i 2012/2013, skriver ConocoPhillips på sine nettsider.

ConocoPhillips har tidligere uttalt at de skal investere mellom 60 og 75 milliarder kroner på oppgraderinger på Ekofisk-feltet, som blant annet om omfatter tre nye plattformer. Oppgraderinger på Ekofisk Sør er alene anslått til å koste 25 til 30 milliarder kroner.

Parallell oppgradering

Den nye plattformen vil øke Ekofisks utvinningsgrad fra 49,5 til 52 prosent (tilsvarende 25-35 millioner Sm3), noe som er særdeles bra i global sammenheng.

Først ut i konstruksjonsarbeidet i Egersund er broen som skal binde den nye plattformen sammen med resten av Ekofisk-senteret.

Arbeidet planlegges å gå parallelt med Eldfisk II-utbyggingen, og PUD på begge prosjektene ble godkjent i juni i år. Til sammen utgjør de to feltutbyggingene en signifikant del av det totale investeringsanslaget på norsk sokkel de neste to årene.

Allerede to uker etter PUD-godkjenningen startet byggingen av plattformbeina til Ekofisk 2/4 Z i Spania. Nå er altså arbeidet med broen i full gang. Broen vil bli 116 meter lang, og skal være klar for å fraktes ut til Ekofisk i slutten av april neste år, samtidig med plattformbeina og brostøtten.

Mer jobb til Polen

Brostøtten bygges i Verdal, som en del av oppdraget med stålunderstellet til den nye hotell- og feltsenterplattformen Ekofisk 2/4 L.

I november starter arbeidet med overbygget, som skal være klart for avseiling fra Egersund våren 2013. Konstruksjonsarbeidet skal foregå i Polen og på Aker-verftet i Egersund.

Ekofisk 2/4 Z har flere fellestrekk med Ekofisk 2/4 M, som ble ferdigstilt ved samme Egersund-verft i 2005. Byggeprosessen er også ganske lik, men denne gang utføres mer prefabrikasjon i Polen.

Planen er å overlevere plattformen til driftsorganisasjonen på Ekofisk i andre halvår 2013.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger