Publisert 6. november 2007

Tiden for store funn på norsk sokkel er ute. Nå må det satses på å finne mindre felter og utnytte olje- og gassfeltene enda bedre, framholder konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro.

NTB

– De store elefantene er utryddet, nå finner vi i beste fall små flodhester, sa Lund, da han ville illustrere endringene i oljeletingen på norsk sokkel under StatoilHydros energiseminar i Bergen tirsdag.

Lund viste til at oljeproduksjonen på norsk sokkel i år blir den laveste siden 1993, og funnene som gjøres gir bare en brøkdel av produksjonen på feltene som etter hvert tas ut av produksjon.

Dyrere
– De nye prosjektene er mindre, men dyrere og mer kompetansekrevende, fastslo konsernsjefen som møtte folk fra alle deler av oljeindustrien under energiseminaret.

Lund sa at mange mennesker utenfor oljeindustrien tror at oljeselskapene med dagens høye oljepriser bare kan sitte og telle pengene som strømmer inn. Men situasjonen er ikke så enkel, ifølge konsernsjefen:.
– Aldri har konkurransen om å få tak i nye ressurser vært tøffere. Aldri har behovet for kompetanse vært større. Og i tillegg skal vi være med og løse klimaproblemene, sa Lund.

Produksjonen ned
Fungerende oljedirektør Bente Nyland var ikke uenig med Lund, og viste til at de store funnene på norsk sokkel ble gjort i 30-års perioden fra slutten av 1960-årene til slutten av 1990-årene. De siste ti årene er det bare gjort ett stort funn, og produksjonskurven har lagt seg nærmest flat mens det tidligere var bratt stigning i 30 år.

Oljevirksomheten i Norge er drevet i vel 40 år, og Nyland fortalte at Oljedirektoratet har laget fire ulike scenarier for de neste 40 årene på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

– Vil Norge fortsatt være en betydelig energieksportør i 2046, spurte hun og la fram de fire framtidsstudiene.

Usikkert
Alle framtidsberegningene er avhengige av en rekke usikre faktorer – blant dem prisen på olje, om hele norsk havområde blir åpnet for leting og forholdet til Russland.

Det mest pessimistiske av de fire scenariene forutsetter at ingen nye leteområder åpnes og at oljeprisen blir lav. Med det mest optimistiske vil Norge fortsatt være en viktig eksportør av olje og gass i 2046. Nyland ga uttrykk for at hun håpet på det mest optimistiske.

Shtokman
Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro tok også for seg StatoilHydros deltakelse i Shtokman-feltet i russisk sektor og sa at samarbeidet som nå utvikles mellom Norge og Russland på dette området også kan få betydning for andre sider ved samarbeidet mellom de to land i nord.

– Shtokman blir ekstremt krevende, men det er utfordringer som passer for StatoilHydro, sa Lund, som viste til hva selskapet kan oppnå på feltet:
– Shtokman er et ressursrikt felt med liten risiko. Det ligger i et område der vi kan utnytte vår kjernekompetanse, og vi kan utvikle vår kompetanse i arktiske strøk videre, sa Lund som også ser det som en fordel at StatoilHydro gjennom Shtokman-deltakelsen får anledning til å arbeide i nær kontakt med Gazprom som er et av verdens største olje- og gasselskaper.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger