Publisert 4. februar 2000

ISO-bedriften BIS Industrier har nærmest doblet bemanningen på halvannet år, og trenger ytterligere 400-500 operatører og ingeniører. Nyslått adm.dir Bjørn Harald Celius (54) gleder seg til alle blir integrert i bedriftskulturen.

Bjørn Harald Celius tok nettopp over
som CEO for BIS Industrier etter
Morten Mathisen.
(Foto: Lars Taraldsen)

For halvannet år siden talte isolasjons, stillas og overflatebehandlingsfirmaet BIS Industrier i Norge omkring 1000 ansatte.

De leverer tjenester innen blant annet overflatebehandling, isolering, brannbeskyttelse, metallisering, tilkomstteknikk, høyttrykksrengjøring, stillasbygging, rigging og en rekke andre områder.

Nå nærmer de seg 2000 i tallet, og i løpet av 2012 håper administrerende direktør Bjørn Harald Celius at mellom 2200 og 2300 er på plass. Med flere i vente.

-Vi har nesten doblet oss på halvannet år og trenger 400-500 til. Jeg håper omkring 300 av disse er på plass i løpet av året, sier Celius.

Han tok over stillingen som CEO første januar etter Morten Mathisen, nå visepresident for Bilfinger Berger Industrial Services (BIS).

To milliarder
Bjørn Harald Celius er på ingen måte ny i ledelsen i firmaet, som har en årlig omsetning på om lag to milliarder kroner, og er en del av et moderselskap som internasjonalt nærmer seg 60 000 ansatte.

For 30 år siden, i 1982, startet drammenseren som prosjektingeniør rettet mot oljebransjen, i det som den gang het Teknisk Isolering, basert i hjembyen.

Da hadde han gjennomført befalsskole for Forsvaret og tatt ingeniørutdannelse i Gøteborg.

Tyve år senere videreutdannet han seg, og spesialiserte seg innen IT og e-business ved universitet i Lund.

Ryddet opp
I mellomtiden hadde mye skjedd i selskapet han nå har overtatt. På nittitallet var Teknisk Isolering ledende på det norske markedet. Isoleringsselskapet Rheinhold & Mahla (R&M) kjøpte først Isenta i 1992, deretter Teknisk Isolering i 1995, Scana Offshore i 2002 og gikk derfra til å bli BIS Industrier.

På midten av 90 tallet tidspunktet hoppet Celius av, og hadde flere år både i forsikringsbransjen, og som bedriftsrådgiver for Habberstad Management Consulting.

I 2004 ble Celius ble hyret inn som rådgiver for å omstruktuere selskapets virksomhet i Bergen som på den tiden hadde større utfordringer.

– I løpet av ett år fikk vi snudd resultatet fra minus til pluss, fikk gjort endringer i organisasjonen og allignet oss med resten av selskapet, sier han.

Etter snuoperasjonen gikk Celius inn i ledelsen i BIS Industrier, og gikk til stillingen som driftsdirektør for landbaserte aktiviteter. Da han startet som CEO denne måneden, kom han fra stillingen som direktør for forretningsutvikling. At han kommer nettopp derfra, vil muligens speiles i hans fokus i tiden som kommer.

Markedsmann
– Jeg har et sterkt markedsfokus, men i det korte perspektivet vil det være veldig viktig å fokusere på de store rammekontraktene og de nye byggeprosjektene vi er involvert i. At de kontraktene vi har påtatt oss blir gjennomført på en sikker og effektiv måte, er svært viktig, sier han, og utdyper.

– For å få det til, er vi nødt til å videreutvikle en felles kultur, innen HMS, risikostyring samt å drive med en videre identitetsbygging. Dette kommer til å bli svært viktig fremover, spesielt når vi har økt bemanningen, fra ledelse til operatør med så mange. Det at alle ansatte føler seg inkludert og ivaretatt, er svært viktig, sier han.

– Et av virkemidlene er gjennom vårt «BIS Academy», hvor vi kurser omtrent 700 ansatte hvert år. Dette kompetansesenteret kan ses på som muskelen i jobben med å bygge en solid bedriftskultur. Av de 700, gjennomfører omkring 120 et lederprogram, der prosjektstyring, HMS og risikostyring, kontraktsadministrasjon og internt lederskap i BIS inngår som fire moduler. Vi har også en holdning at alle underleverandører skal føle seg inkludert, 100 prosent BIS, sier han.

Mamma ser deg
Celius peker også på at det er forventet en vekst i markedet på omkring 10 prosent hvert år fremover med et perspektiv frem til 2016.

– Vi vil ta vår naturlige del av dette markedet. Selv i en vekstfase er sikker og effektiv drift en forutsetning. Da kommer det også et annet viktig aspekt, som kanskje er viktigere enn økonomi og alle andre faktorer: God risikostyring. I forbindelse med dette arbeidet, lanserte BIS Industrier Mor-kampanjen, der bilder av ansattes mødre ble hengt opp på arbeidsplassen, for at de ansatte hele tiden skulle ha sikkerhet i bevisstheten.

– At alle våre medarbeidere, både egne og fra samarbeidspartnere har HMS og sikkerhet helt ut til fingerspissene, er svært viktig for oss og det har også gitt resultater. Vi har for eksempel ikke hatt fraværsskader de siste tre tre år. Null skader er vår filosofi og vi jobber svært intenst på alle nivåer for å leve opp til denne målsettingen, sier han.

Celius tror flere årsaker gjorde at han ble Mathisens etterfølger.

– Jeg mener det dreier seg om lang bransje og ledererfaring, min kjennskap til gruppen og at jeg på en måte er en av familiens menn, hvis det kan sies på den måten, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger