En brasiliansk handleliste

Publisert 15. mars 2010

INTSOK Brasil er klare: Landet trenger hjelp til å få gjennomført sine massive offshoreprosjekter. I juni kommer den offisielle veiviseren for hvordan gjøre forretninger i landet.

Av Magnus Birkenes

INTSOKs representant i Brasil, Vito Azevedo Jr., var for en stund tilbake i Oslo for å presentere forretningsmulighetene i det brasilianske markedet under INTSOKs FPSO International-seminar på Aker Brygge. Azevedo har 22 års erfaring fra den brasilianske oljegiganten Petrobras i ryggen, og tegnet et lovende bilde for norske aktører som ønsker innpass i et marked som vokser med rekordfart:

– Det er et enormt marked for MMO-selskaper i Brasil. Petrobras har planlagt å investere 104,6 milliarder dollar på leting og produksjon innen utgangen av 2013, og 96 av disse milliardene skal brukes på det brasilianske hjemmemarkedet. Selskapet kommer til å doble seg i størrelse innen 2020, sa Azevedo til forsamlingen på Aker Brygge.

En svimlende plan
For å gjennomføre alle planene, trenger Petrobras en massiv flåteutvidelse, gjennom både innleide og selveide fartøyer og installasjoner. Handlelisten, hentet fra selskapets egne planer, inkluderer:

– 196 forsyningsfartøyer
– 40 borerigger eller boreskip
– 44 tankskip i VLCC-klassen
– 10 FPSOer

Det er gode nyheter for et FPSO-segment som har slitt med motgang og manglende lønnsomhet i flere år, og ble godt mottatt av de håpefulle FPSO International-deltagerne.

– Petrobras’ mye omtalte program i pre salt-området kommer til å trenge 10 FPSOer. De to første skal installeres i fase 1A, perioden 2013-2017, og de neste åtte skal på plass i fase 1B, mellom 2017 og 2020. Anbudsrunden for de siste FPSO-ene på Tupi-feltet skal avsluttes i månedsskiftet mars/april i år. Strategien for topsidene er ikke avgjort enda, sa Azevedo, og antydet at det kunne være mye å hente for norske selskaper på den fronten.

Veiviser kommer
Et hinder for norske bedrifter på vei inn i Brasil har lenge vært lovene om lokal tilknytning. For FPSO er local content-andelen på mellom 55 og 65 prosent.

– La det være sagt at denne lovgivningen kommer fra regjeringshold, ikke Petrobras selv. Når det er sagt, er vi nå i gang med å lage en manual for hvordan gjøre forretninger i Brasil. Den kommer til å være tilgjengelig gjennom INTSOK i juni i år, sa brasilianerne.

– Mange utenlandske selskaper har brent seg på å gå for hardt inn i Brasil. Den rette måten å gjøre det på, er å analysere markedet først; skaffe lokale partnere, skjønne kulturen, selv om det er mye til felles, understreket Azevedo.

– Vi trenger ekspertise på flere områder, og trenger ikke bare hjelp offshore, men også onshore. Det er store muligheter i Brasil, helt klart, avsluttet INTSOK-representanten.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger