Publisert 4. februar 2000

Rundt 22,3 milliarder kroner vil bli brukt på flytende produksjonssystemer de neste fem årene. I samme tidsrom vil totalt 123 FPSOer bli installert på verdensbasis, sier analysebyrået Douglas Westwood.

og Maiken Ree

De velrennomerte analytikerne i Douglas-Westwood ser i krystallkulen i sin siste versjon av «The World Floating Production Report». Rapporten gir energiindustrien et overblikk over kommende prosjekter innen den flytende produksjonssektoren for perioden 2003-2012, inndelt etter region, operatør, vanndybde og typer fartøy.

TøNNEFORM: Sevan Marines uortodokse
konstruksjon er blant Norges mest kjente
FPSO-modeller. (Foto: SEVAN MARINE)

Hvor store investeringstallene faktisk blir, avhenger av hvorvidt felter vil bli utviklet gjennom oppgradering eller om det blir splitter nye enheter.

Globale vekstmuligheter
– Potensialet for sterk vekst i den flytende produksjonsektoren er tydelig til stede. Det er langt flere prospekter for flytere på hånd for 2008-2012 enn det som ble installert i den tilbakelagte femårsperioden, sa Douglas-Westwood administrerende direktør Andrew Reid under Teknas Floating Production in Challenging Environments-konferanse i Oslo i juni.

– Tydelig vekst ligger i kortene for flyterne i Asia, Australasia, Latin-Amerika og Vest-Europa, med en mer moderat vekst for Afrika. Nord-Amerika viser en marginal nedgang i veksten når man sammenligner med de siste fem årene, sa Reid ifølge subseaworld.com.

Sluggeren Brasil
Analysebyrået spår at den neste store bølgen med FPS-installasjonsaktiviteter vil bli knyttet til Brasils 5-8 milliarder fat store Tupi-funn. Dette vil forekomme utenfor denne rapportens tidsramme, men perioden vil se en begynnelse av aktiviteten.

1 milliard dollar i året
FPSO-giganten Single Buoy Moorings (SBM) tror den høye oljeprisen vil være en bidragsyter til et økt FPSO-market i tiden fremover:

INGEN EKSPLOSJON: Roy Dyrseth kan melde om
jevnt trøkk i markedet.

– I tiden framover er det viktig for oss å ha høyest mulig kapasitet, for den vil bli fylt opp. Vi har derfor planer om å investere én milliard dollar i året i FPSOer, og vi kommer til å bygge to til tre i året, sier Sebastian De Ronde Bresser, talsmann for SBM til Oilinfo Weekend.

SBM vil gjerne strekke seg utover Douglas-Westwoods nevnte potensielle vekstområder:

-Vi ser også på øst-Afrika og Det indiske hav som områder med stort potensial, selv om letevirksomheten ikke er så høy som i Atlanteren, sier SBMs Bresser.

Jevnt trøkk
En vekst i markedet er selvfølgelig velkommen i den norske leverandørindustrien, og på National Oilwell Varcos kontor på Forus peker pilen i riktig retning, selv om den eksplosive veksten foreløpig lar vente på seg:

– Vi ser ingen voldsom utvikling, det er jevnt trøkk, men vi ser at markedet begynner å ta seg litt opp. Problemstillingen er at kapasiteten på verftene har vært booket opp av andre ting, blant annet boreskip. Det er snakk om et kapasitetsproblem. Det ser ut som om den flaskehalsen begynner å løsne, så markedet får flere forespørsler på FPSO-utstyr, sier Roy Dyrseth, visepresident for salg og markedsføring i Europa og Afrika, til Oilinfo Weekend.

– Den største økningen ser vi i Brasil og Vest-Afrika, forteller Dyrseth.

Mer betong
Aker Solutions bygger stadig flytere til det norske markedet, men sier at norsk sokkel ikke nødvendigvis er et spesielt godt marked for FPSOer:

– Norsk sokkel kjennetegnes av en god infrastruktur ved eksisterende funn, og da er ikke FPSO like aktuelt. For nye områder uten eksisterende infrastruktur, vil FPSOer kunne vurderes. Norsk sokkels behov for å eksportere gassen via et rørnett, samt klimatiske forhold, taler ikke til fordel for FPSOer, sier visepresident for kommunikasjon i Aker Solutions’ avdeling for feltutvikling, Mariken Holter, til Oilinfo Weekend.

BRA FOR NORGE: Betongkonstruksjoner som Aker
Solutions’ Condeep Monofloater er bra for det
norske markedet. (Foto: AKER SOLUTIONS)

Selv om markedet for FPSOer på norsk sokkel er mindre, kan norsk leverandørindustri likevel få en bit av kaka. Mariken Holter understreker at den norske industrien har best av om markedet blir dreid mer mot spesialbygde FPSOer, som løsriver seg fra den tradisjonelle tankegangen om at FPSOer er basert på båtformede stålskrog.

– En betongflyter med lagringskapasitet er også en FPSO. Vi har nylig levert et konseptforslag til Eni for Goliat-utbyggingen; en såkalt Condeep Monofloater. Dette er en betongflyter med lagringskapasitet – en løsning som tradisjonelt gir mer arbeid for norsk industri enn produksjon av skipsskrog i stål, som ikke bygges i Norge i dag, sier hun. Sevan Marines tønneformede FPSO-løsninger stiller som kjent i samme form, om ikke samme materiale.

Douglas-Westwood presiserer i rapporten at aktiviteten i perioden 2008-2012 lett kan overstige estimatene, siden mye leting enda ikke er gjort, og mange utbyggingsløsninger enda ikke er valgt. Leverandørindustrien bør uansett brette opp ermene.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger