Publisert 4. februar 2000

Statoil bekrefter at deres nylige oljefunn på Aldous Major Sør henger sammen med Lundins oljefunn på Alvaldsnesprospektet. Til sammen snakker man om mellom 500 millioner og 1,2 milliarder utvinnbare fat.

STORT Aldous Major Sør og Avaldsnes kan kombinert
være blant norgeshistoriens ti største ojefunn (ILL: OD)

Begge prospektene ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, og dersom Statoils anslag stemmer, vil disse to funnene samlet være blant historiens største funn på norsk sokkel.

Statoil meldte først om oljefunn på Aldous Major Sør i forrige uke . Da sa selskapet at de utvinnbare ressursene var på mellom 200 og 400 millioner fat. Dette er nå kraftig oppjustert, og Statoil er stolte over å ha gjort sitt tredje kjempefunn så langt i 2011:

– Aldous/Avaldsnes er et stort oljefunn, og våre beregninger tyder på at det samlede funnet kan havne på topp ti-listen av oljefunn på norsk sokkel. Ikke siden midten av 1980-tallet er det gjort et tilsvarende oljefunn i Norge, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil, i en kommentar.

Tre på rad
Statoil tre storeslemmer i år inkluderer det mye omtalte Skrugard-funnet i Barentshavet (250 millioner fat utvinnbare oljereserver), det brasilianske oljefunnet Peregrino Sør (mellom 150 og 300 millioner fat utvinnbar olje), og nå altså Aldous/Avaldsnes.

– Funnene er et resultat av Statoils letestrategi hvor vi prioriterer «high impact»-muligheter, samtidig som vi fokuserer i våre etablerte kjerneområder, sier Dodson.

Gode tall
Aldous Major South-brønnen, 16/2-8, påviste en 65-meters oljekolonne i sandstein av jura-alder i et reservoar av meget god kvalitet bestående av grovkornet, ukonsolidert sand.

Avaldnesbrønnen, 16/3-4, som ble bekreftet som et funn av Lundin i midten av juli i år , viste mange av de same egenskapene, og det er nå altså påvist en felles olje/vann-kontakt mellom de to strukturene, som ligger henholdsvis i lisensene PL 265 og PL 501.

Begge brønnene ble boret av den halvt nedsenkbare «Transocean Leader», som nå hopper videre til naboprospektet Aldous Major North. Blir det funn her, kan det bli pallplassering for størrelsen til det ny funnet.

– Aldous/Avaldsnes-funnene er et bevis på at norsk sokkel fortsatt er attraktiv. å gjøre funn av denne størrelsen i et modent område, viser at leting handler om utholdenhet, kreativitet og innhenting av ny kunnskap, sier Dodson.

Aldous Major South ligger i lisens 265 hvor Statoil er operatør (40 prosent) og feltpartnere inkluderer Petoro (30), Det norske oljeselskap (20) og Lundin (10). Avaldsnes ligger i lisens 501 hvor Lundin er operatør (40 prosent), med partnerne Statoil (40) og Mærsk (20).


Oilinfo kommer tilbake med mer utover dagen.


Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger