Publisert 4. februar 2000

Se Oilinfos oversikt over hvem som egentlig er nummer to på norsk sokkel.

IKKE Så VIKTIG MED LISENSER: Dag Olaf Ringe i
Total synes det er viktigere med produksjon og
reserver. Total er nummer to innen reserver på
norsk sokkel. (Foto: ALF INGE MOLDE)

Noen oljeselskaper samler på lisenser, mens andre liker å ha stor oljeproduksjon. Noen selskaper liker å kalle seg nest størst, mens andre klør seg i hodet og spør innenfor hva?

De senere års utvikling, hvor norske myndigheter åpner for at mindre oljeselskaper skal få tilgang på leteareal har ført til høy leteaktivitet på norsk sokkel. Samtidig utgjør det en ypperlig mulighet for flere småselskaper å anskaffe lisenser i hopetall.

Det norske kaller seg det nest største oljeselskapet på norsk sokkel, men på selskapets nettside presiseres det at nummer to-statusen gjelder antall lisenser og operatørskap. Selskapet har ifølge sine egne nettsider 32 operatørskap og deltar i totalt 70 lisenser.

Størst reserver
Ifølge offisielle tall er det Total E&P Norge som er nummer to innen antall lisenser, og ikke Det norske. Total er også nummer to innen reserver på norsk sokkel.

Informasjonsdirektør i Total, Dag Olaf Ringe, stiller seg uforstående til at andre selskaper bruker antall lisenser som markedsføring.

– De fleste selskapene vi sammenligner oss med bruker tre kriterier når de måler størrelse: daglig produksjon, omsetning og reserver. Hvor stor man er innen antall kvadratkilometer av undergrunnen har ingen betydning i investormiljøene, sier Ringe til PetroNews Weekend.

Lisenser utgår
Tidligere gikk Det norske under kallenavnet «nummer to på norsk sokkel», uten å spesifisere dette nærmere.

– På nettsiden til Det norske står det at dere er nest størst innen lisenser og operatørskap. Blir ikke det da feil, siden Total Norge faktisk er nest størst innen lisenser?

– Jo. Vi skal faktisk ha en gjennomgang av nettsiden våre nå, og oppdatere denne informasjonen slik at det blir riktig. Det norske er nummer to innen operatørskap og leteaktivitet. Vi har selv en rekke presentasjoner hvor vi i forbindelse med fusjonen med Aker Exploration har gått gjennom vår posisjonering i forhold til de andre oljeselskapene. Vi er klar over at både Statoil, Petoro og Total har flere lisenser enn oss, sier

SATSER På LETING: Det norske vil være nummer
to innen leting og operatørskap.
(Foto: DET NORSKE)

informasjonssjef Torgeir Anda til PetroNews Weekend.

Satser på leting
Anda sier at selskapet ønsker å endre måten selskapet informerer på.

– Det er flere grunner til det, men mest på grunn av at vi ønsker å beholde samme aktivitetsnivå som i 2009. Da hadde vi ni egenopererte brønner, og i første halvår i år har vi seks egenopererte brønner som skal påbegynnes, sier Anda.

– Hvorfor er det så viktig for dere å påpeke at dere er nest størst?

Ingen stor produsent
– Det er viktig fordi vi ikke er et produksjonsselskap, men vi er likevel aktive som operatør. Vi har ikke et ønske om å kjøpe oss opp i produksjon, men å få produksjon via egenopererte utbyggingsprosjekter. Det er fornuftig for å bygge opp en sterk organisasjon, også rent økonomisk sett. Hvis vi har informert upresist rundt det med å være nest størst, ønsker vi å rette opp i dette. Da må det nok presiseres mer, svarer Anda.

Til tross for et høyt antall lisenser og operatørskap viser tall fra Oljedirektoratet (OD) at Det norske kun produserer 0,09 millioner Sm3 olje, og ingen gass. Dermed er selskapet faktisk nest minst på norsk sokkel når det gjelder produksjon.

Eldst i Norge
Det selskapet som faktisk er nummer to innen produksjon er ExxonMobil Norge. Det har de vært i lenge.

– Vi har vært nest størst innen produksjon i Norge i lenger tid, men har kanskje ikke vært så aktive med å fronte det. Nå har vi også vært aktive i Norge siden 1893, og det var Exxon som fant den første oljen i Norge, selv om dette ikke var et kommersielt funn, sier informasjonsdirektør i ExxonMobil Norge, Kristin Kragseth, til PetroNews Weekend.

– Har dere noen gang tenkt å bruke dette som en gimmick i Norge, slik andre selskaper gjør?

– Vi har tradisjonelt ikke snakket så mye om det i pressen. Det viktigste for oss er å jobbe trygt og sikkert, og gjøre en god jobb. Det snakker for seg selv. Vi ønsker heller å bevise hva vi gjør gjennom handling i stedet for selvskryt, sier Kragseth, og legger til at ExxonMobil har ti prosent av den norske produksjonen. Dette utgjør også ti prosent av selskapets totale produksjon.

Se oversikten
Ikke overraskende topper Statoil listen over alle parametrene Oilinfo har tatt for seg. Vi har sett på antall lisenser, operatørskap, produksjon, antall ansatte, antall letebrønner, antall funn og reserver.

Se den komplette listen under!

Produksjon
Netto gass allokert i mrd Sm3 Olje i millioner Sm3 Totalt
1. Statoil 26,57 1. Statoil 29,84 1. Statoil 61,74
2. ExxonMobil 6,74 2. ExxonMobil 10,72 2. ExxonMobil 17,54
Reserver:
Utvinnbar olje Utvinnbar gass Utvinnbar nlg
1. Statoil 1.566,03 1.Statoil 1.412,57 1. Statoil 108,97
2. Total E&P Norge 586,14 2. Total E&P Norge 441,62 2. ExxonMobil 34,94
Operatørskap:
1. Statoil 165
2. Det norske 30
Lisenser:
1. Statoil 222
2. Total 77
Antall funn i 2009:
1. Statoil 28
2. Det norske 8
Antall ansatte i Norge:

1. Statoil 16.300

2. ConocoPhillips 1.900

Tallene er basert på Oljedirektoratets faktasider og oljeselskapenes egne nettsider.

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Petronews Weekend, som blir sendt ut til 9.000 abonnenter hver fredag. Meld deg på gratis her . Petronews Weekend er et samarbeid mellom Petro.no og Oilinfo.no, som begge er en del av mediehuset PETROmedia as.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger