Publisert 13. april 2007

Statoil skal de neste tre årene investere én milliard kroner ved raffinerianlegget på Mongstad i Hordaland.,

– Dette vil gjøre hele raffineriet mer robust, sier Mongstad-direktør Bjørn Kåre Viken.

Investeringen er også et ledd i raffineriets strategi om å oppfylle skjerpede utslippsgrenser og krav til bedre ytelse på miljøanleggene på Mongstad til riktig tid.

– Vi er fornøyde med at miljøinvesteringen kan tas samtidig som det skjer flere store byggeaktiviteter på Mongstad. Det betyr at vi er godt rustet til å møte framtidige myndighetskrav på miljøsiden. Det legger også forholdene til rette for senere investeringer vi skal ta på Mongstad, sier Viken.

Prosjektet innebærer at det bygges et nytt og mer effektivt svovelgjenvinningsanlegg. Det erstatter det eldste av dagens to svovelanlegg. Et nytt surtvanns-strippertårn skal også reises. Videre blir aminanleggene bygget om til mer lukkede og miljøsikre systemer.

Bernt Vagstad, leder for produksjonsstyring og forretningsutvikling på Mongstad, sier tiltakene vil gi store driftsgevinster så vel som økte miljøeffekter.

– Driften ved raffineriet vil ikke bli så sårbar som det den er i dag. Ved eventuelle problemer i kritiske fellesanlegg vil vi kunne unngå å måtte stenge ned hele raffineriet. I stedet kan vi isolere og utbedre det aktuelle område mens uberørte prosesser kan gå som normalt. Det kan vi ikke med dagens løsninger, sier Vagstad.

Investeringene er organisert som en del av Energiverk Mongstad-prosjektet og tett forbundet med oppgraderinger som skal gjøres på Mongstad.

-Detaljengineeringen er i gang hos Aker Kværner i Nederland. Vi er også godt i gang med sprengningsarbeid på anleggsområdet for Energiverk Mongstad. Den travleste prosjektperioden i arbeidet med miljøsystemene blir fra slutten av 2008 og i 2009. Da vil omkring 250 personer jobbe med miljøprosjektet inne i fellesanlegget på raffineriet, sier prosjektdirektør Leif Solberg fra forretningsområdet Teknologi og prosjekter.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger