En seier for sunn fornuft

En seier for den sunne fornuften når mulige tapsbomber på flytende havvindprosjekter avgrenses (innfelt olje- og energiminister Terje Aasland.) (FOTO: Ella Ege Bye/ED - Equinor)
Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group
Publisert 26. september 2024

Bransjeaktører innen flytende havvind var overbevist om at myndighetenes kostnadsanslag var altfor lavt, og at et tak på subsidiene burde fjernes. Regjeringen svarte med å sette et tak på 35 milliarder kroner, noe som innebærer en kraftig nedskalering av ambisjonsnivået. NVE mener at å bygge og drifte flytende havvind, med de forventede langsiktige kraftpriser, ikke vil være lønnsomt. Og SV varsler omkamp i det kommende statsbudsjettet

Støtten til det bunnfaste havvindprosjektet som er under prosjektering i sørlige Nordsjø II er på 23 milliarder for 1.5 gigawatt. De to aktuelle flytende havvindområdene, som regjeringen og SV ville støtte med 35 milliarder, er antatt å romme 2-3 gigawatt. Pris og kostnadsvekst gjør at dette subsidienivået bare holder til 500 megawatt. Så selv om flytende havvind får fire ganger mer i støtte enn det bunnfaste alternativet, rekker det bare til ett prosjekt.

Olje og energiminister Terje Aasland ønsker en ansvarlig og balansert utvikling innen flytende havvind. Trolig fikk han noe å tenke på etter ferske havvindrunden i Storbritannia, der norske Vårgrønn fikk tilslag på det eneste flytende prosjektet. Myndighetene satte ikke noe tak for subsidiene her, og den britiske garantiprisen, kombinert med norske myndigheters kraftprisanslag og kapasitetsutnyttelse, ville gitt norske subsidier på over 65 milliarder kroner for 500 megawatt.
Det er dobbelt så mye som regjeringen nå tilbyr.

Forkjemperne for flytende havvind er selvsagt skuffet og rykende uenige. De henviser til at skala er avgjørende for kostnadsreduksjon, og at havvindsatsingen skal sikre at investeringer i industrikapasitet, havner og leverandørindustri også kommer til Norge. Derfor ønsker mange av dem ikke bare et manglende tak på subsidiene, men at støtten må inflasjonsjusteres også etter produksjonsstart.

Olje- og energiminister Terje Aasland skal berømmes for at han trekker i bremsene her. Landets første store flytende havvindprosjekt kan medføre svære kostnadsoverskridelser. Antagelser om tusenvis av arbeidsplasser langs kysten er like luftige som de mange kostnadsanslagene. Da er det for enkelt å snu seg mot regjeringen og forlange carte blanche for dekning av samtlige ekstrakostnader. Vi vil tro at Aasland ikke ønsker som ettermæle at han var politikeren som iverksatte den varslede katastrofen.

SV varsler omkamp i det kommende statsbudsjettet. Partiet har programfestet at det skal investeres «akkurat nok» til at de som i dag jobber for olje-og gassindustrien skal «gå tørrskodd over i nye oppdrag for flytende havvind og annen relevant industri». Det må være lov til å håpe at ansvarlige politikere ikke lar milliardene av fellesskapets kroner flyte fritt i sene nattetimer under budsjettforhandlingene på Stortinget.

Helge Keilen startet Offshore Media Group AS i 1981, og var redaktør for offshore.no til 2013, da nettstedet ble solgt til Schibsted. Han har ledet nær 100 olje- og energikonferanser. Keilen er styreformann i petro.no AS som eier Energi24.no.

Flere kommentarer Se alle

Siste fra forsiden

NVE: – Norsk havvind vil neppe bli lønnsomt

+

Fant fem avvik i SUT-tilsyn på Haven

PGNiG skifter navn til Orlen

+

Har spuddet Njargasas – seks letebrønner under boring

+

Nye kostnadshopp for Balder, Castberg, Yggdrasil og elektrifiseringen av Oseberg

+

Equinor blir nest største eier i Ørsted

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger