Publisert 4. februar 2000

Olje- og Energidepartementet har godkjent ytterligere to oljeselskaper som operatører på norsk sokkel. Den private aktøren Perenco og statlige, spanske Repsol ønskes velkommen.

Perenco ble grunnlagt i Singapore i 1973, og har siden den gang flyttet sitt hovedkontor til London. Selskapet var i mange år primært en boreoperatør, men solgte unna det meste av denne aktiviteten på begynnelsen av 1990-tallet. Siden den gang har Perenco bygget seg opp som en operatør, og har i dag lete-og produksjonsaktiviteter i mer enn 14 land.

Selskapet har rundt 4.000 ansatte, noe som gjør dem middels store i sin klasse, og i 2003 tok selskapet over 12 gassfelt i den sørlige delen av britisk Nordsjø, deriblant gassfeltet Leman og Bacton gassterminal. I dag har Perenco en samlet dagproduksjon på rundt 180.000 fat oljeekvivalenter.

En spansk en
Spanske Repsol har en historie som strekker seg over 80 år tilbake, og et av selskapets forgjengere, det også statlige Hispanoil, var aktive på norsk sokkel på begynnelsen av 1980-tallet. Selskapet skaffet seg blant annet en lisens i Barentshavet; deriblant en flik av det som i dag er Snøhvit og Askeladd-feltene. Ingen hadde da mulighet til å få noe ut av det, og det hele ble gitt tilbake til den norske stat i 1986.

Det samme året ble Repsol i dagens form dannet. I 1999 kjøpte det da delprivatiserte selskapet opp argentiske YPF, og det stadig voksende selskapet er i dag aktivt i mer enn 30 land, har solide 40.000 ansatte, og er igjen et velkomment tilskudd til norsk sokkel.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger