En telefon til Chicago har gitt dette gründerselskapet en flying start
Glenn Stangeland
10. september 2019
Foto: Glenn Stangeland
En telefon til Chicago har gitt dette gründerselskapet en flying start
Glenn Stangeland
10. september 2019

For ett år siden startet Tom Magne Schei, Jan Kåre Pedersen, Jørn Karlsen og Atle Jonny Wigum sitt gründereventyr, OneSource.

Det er ingen overdrivelse å si at de har skutt ut av startblokkene. Selskapet har i løpet av sitt første år sikret seg leveranser over hele verden og har allerede måttet flytte inn i større lokaler på Forus.

Og grunnlaget for den raske veksten?

En telefonsamtale til Chicago.

En amerikansk drøm

Kjernen i selskapets business er preservering av utstyr til olje- og gassindustrien. Før de fire gründerne startet opp, hadde de identifisert mulige samarbeidspartnere. En av disse var Daubert Cromwell, et stort amerikansk konsern med lang historikk innen preservering av metaller for bil, fly- og forsvarsindustri.

Men de har aldri klart å etablere seg innen olje og gass. 

– Vi tenkte at det kunne være en bra match, men kviet oss for å ta kontakt. Vi tenkte kanskje at de ikke ville gå i partnerskap med et selskap uten historikk og med så få ansatte som oss, sier Tom Magne Schei.

Derfor utsatte de å ta kontakt med drømmepartneren.

– Men til slutt hadde jeg grublet så lenge på dette at jeg ikke fikk sove. Da bestemte jeg meg, sto opp og ringte til han vi hadde identifisert som riktig kontaktpunkt. Etterpå har det gått fort i svingene.

En god match

Det viste seg nemlig at også Daubert Cromwell syntes dette var en god match, og amerikanerne ga OneSource lisens for å selge deres produkter inn mot olje- og gassindustrien. Eksklusivt og verdensomspennende.

Enkelt forklart har Daubert Cromwell et produkt, VCI, som danner en mikroskopisk hinne rundt metallet og på denne måten forhindrer blant annet oksygen fra å komme i kontakt med overflaten.

Produktet kommer i alle former og kan blandes i spray, maling, olje, teip, papir og så videre.

– Det gir en enorm fleksibilitet. Når folk tenker preservering, så ser de ofte for seg utstyr som ikke er i bruk. Men med disse produktene kan man rustbeskytte utstyret mens det fortsatt er i drift, sier Schei.

På kundelisten har selskapet store norske verft som Kværner, Aibel og Aker Solutions. I tillegg er Sembcorp-verftet i Singapore blitt en stor kunde. OneSource er på vei inn i Mexicogulfen og ser stort vekstpotensial i det asiatiske gassmarkedet.

Og nå har de også skaffet seg en distributør i Nigeria.

– Vi ser for oss at det blir nøkkelen til det afrikanske markedet. Nigeria har et strengt regulert petroleumsregime med høye krav til kvalitet og lokal tilstedeværelse. Får vi produktene etablert i det markedet, er veien kort til andre land, som for eksempel Angola.

En plan

Selv om preservering er en viktig del av selskapets aktivitet, har de sett behovet for også å kunne tilby andre tjenester.

– Preservering har ofte aktivitetstopper når det går dårlig i industrien. I oppgangstider har dette mindre fokus. For å sikre oss stabil aktivitet i både opp- og nedgang, har planen alltid vært å rekruttere fagfolk med en spisskompetanse som vi kan tilby markedet som service, for eksempel innen borestanser, oppstart av anlegg eller trykktesting, sier Schei.

– Uansett hvordan vi snur og vender på det og uansett hvor gode produktene er; flinke folk vil alltid være nøkkelen til suksess.