Publisert 4. februar 2000

Han er 52 år og gift for andre gang, har en datter på 23, en stesønn på 19, og for 18 måneder siden ble han bestefar. Familien hjemme i Norge er en av grunnene til at Hans Kenneth Olsen lengter tilbake til Norge.

REISEGLAD: Hans Kenneth Olsen under
reisen på motorsykkel i USA i høst.
(Foto: Privat)

Olsen har 27 års erfaring fra oljevirksomheten; 17 år i Norge og de siste ti årene i USA. Erfaringene er jevnt fordelt mellom verftsindustrien, ingeniør- og oljeindustrien. Han har blant annet jobbet ved et mekanisk verksted i Kristiansand, et par år i et ingeniørselskap og i Statoil i fem-seks år. Han har også jobbet mye i konsulentselskaper i Norge. I tillegg er Olsen sertifisert som Project Management Professional (PMP), som er en prosjektledersertifisering han har fått i USA. For å beholde sertifiseringen må den fornyes hvert tredje år.

I 1992 var Hans Kenneth Olsens med på å etablere prosjektendringskostnadsestimatet for Europipe.

– Det var det største endringsforslaget til da i Statoil, og høydepunktet i karrieren min til nå. Jeg ønsker flere slike høydepunkt.

Født i USA
Olsen er født og oppvokst i New York, men flyttet til Norge som 14-åring. Her ervervet han sin teknisk-økonomiske bakgrunn ved å ta maskiningeniørutdannelse på administrasjonsnivå. Utdannelsen tok han ved Agder ingeniør- og distriktshøgskole i Grimstad på midten av 1980-tallet.

I Norge kjøpte han også sin første motorsykkel. En spesialbygd Harley Davidson som fikk flere priser i inn- og utland. Men den måtte han dessverre gi slipp på når han flyttet til USA igjen for ti år siden.

– Jeg har vært interessert i motorsykler i over 20 år, og teknisk interessert i bil og elektroniske duppeditter så lenge jeg kan huske. Nå står min andre Harley Davidson i garasjen. Den har blant annet fått være med på en tur rundt i USA i høst, sier han.

De siste årene har Olsen jobbet som mobiliseringsleder ved BW Offshore Installation Services. Det var med dette firmaet han var med og levere den første FPSO-en (Floating Production, Storage and Offloading) til den amerikanske siden av Mexicogulfen.

FPSO
– Jeg tror det er en stor framtid for FPSO-er i Mexicogulfen. Det var ikke lett å få myndighetsgodkjennelse til å bygge den første FPSO-en, men Petrobras Americas Inc klarte å overbevise myndighetene og valgte BW Offshore til å levere FPSO-en ”BW Pioneer” for et år siden. Med en FPSO er det mulig med produsere på dypere vann i områder hvor det ikke er eksisterende infrastruktur, sier han.

De store oljeselskap er godt kjent med FPSO-er i andre deler av verden, men i USA er dette fremdeles nytenkning. Man begynner å se at FPSO-er er en bra konkurrent i USA.

Hans Kenneth Olsen har også stor tro på FPSO-er i Brasil, da dette er en vel utprøvd løsning som brazilianerene er godt kjent med.

– Petrobras foretrekker FPSO / FSO (Floating Storage and Offloading Vessel), og det kommer de til å fortsette med. De fleste leverandører satser stort i Brasil. Det er store funn der, og jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet.

Olsen forteller at det er store kulturforskjeller mellom USA og Norge, spesielt er arbeidskulturen veldig forskjellig i USA og Norge. Han forteller om amerikanerne som er redde for å miste jobben dersom de ikke er tilstede.

Kulturforskjeller
– Amerikanerne lever på jobben sin, ikke familien. De har lite ferie og syketid, og vil helst være på jobb. Nordmenn er flinkere til å ta vare på seg selv og familien. I USA blir du heller lagt merke til hvis du er på jobb mange timer, enn om du er effektiv. Jeg håper amerikanerne kan lære av oss.

– Norge er også ledende innen prosjektstyring og prosjektledelse. Prosjektkontrollrutiner og -metoder i USA er som å gå tilbake til 90-tallet. Norge bruker i tidlig fase mer tid på hvordan man kan gjøre en god jobb og levere i tide.

Da Olsen reiste til USA var det meningen å bli borte i to-tre år. Det er ti år siden. I mellomtiden er han blitt bestefar.

Vil til Norge
– Jeg har lyst å tilbringe mer tid med familien. Det er hovedgrunnen til at jeg vil tilbake til Norge, sier han.

Olsen forteller at det er en forholdsvis enkel prosess å bytte jobb i USA, dersom det skulle bli nødvendig.

– Det er ingen oppsigelsestid. Her kan jeg gå på dagen og begynne i en annen jobb dagen etter. Slik er det ikke i Norge.

Olsen var i Norge for tre uker siden, der han var i kontakt med en del selskaper angående arbeidsmuligheter.

– Jeg er på jakt etter en jobb innen prosjektledelse i Stavanger, Oslo eller på Sørlandet, der jeg kan bruke de resursene jeg har og hjelpe firmaet til å vokse. Jeg ønsker en dynamisk jobb der jeg kan se utvikling og se ting skje med mine egne øyne.

I utvidet fremtid ser han for seg å jobbe som lærer.

– Jeg ønsker å lære fra meg og bidra videre til ungdom som skal overta stafettpinnen etter oss, avslutter han.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger