Publisert 10. september 2008

Fredsprisvinner Rajendra Pachauri er ikke i tvil om at klimautfordringene har med fred å gjøre. Han peker på tørke, flom, folkevandring og konflikter som følger av klimaendringene.

Rajendra Pachauri. Foto: Alf Inge Molde

Av Alf Inge Molde

Hele den første dagen av Point Of Peace-samlingen i Stavanger er viet til temaet klimautfordringer og behovet for tilgang på stadig større mengder energi som følge av den økonomiske veksten i verden.

Først ut blant foredragsholderne var fredsprisvinner og leder i FNs klimapanel, Rajendra Pachauri. Hans budskap var at klimaforandringene i høyeste grad har med fred å gjøre.

– I 2020 kommer mellom 70 og 200 millioner mennesker i Afrika til å lide på grunn av mangel på rent vann. Dermed må de flytte på seg. Dette gir grobunn til konflikt, og ønsker vi fred, må vi adressere klimaendringene, sa Pachauri.

Videre pekte han på en rekke øysamfunn verden over som kan komme til å ligge under vann eller på andre måter vil bli påvirket av økt vannstand.

– I løpet av 1900-tallet har havet steget med 17 centimeter. Stormer og sykloner er en stor trussel, sier Pachauri, og bruker Myanmar som eksempel. Over 100.000 mennesker mistet livet på grunn av syklon – naturkatastrofer som blir verre på grunn av økt vannstand.

– Jeg har blitt litt upopulær i det siste for å si dette, og jeg mener ikke å si at alle skal være vegetarianere, men vi trenger store livsstilsendringer. Spiser du mindre kjøtt blir du sunnere, og det gjør planeten også, sier Pachauri.

Han minnet også om hva Ghandi stod for, og at vi må se på hvilke følger våre handlinger får for de minst priviligerte. Per dags dato er det rundt 1,6 milliarder mennesker som mangler strøm. Pachauri mener at disse må forsynes med fornybar energi, for eksempel solenergi.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger