Publisert 5. mai 2006

Framtidens energiutvikling i nordområdene vekker stor interesse i EU. – Det er fascinerende muligheter, sier EU-formann Wolfgang Schüssel.

NTB

Energi var nok en gang det sentrale temaet i et møte mellom Norge og EU. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans delegasjon la fram perspektiver for nordområdene da de møtte Østerrikes forbundskansler og sittende EU-formann Wolfgang Schüssel i Wien fredag.

– Det var en av de mest interessante forelesninger jeg har vært med på siden jeg var student. De teknologiske mulighetene er fascinerende, sa Schüssel på en pressekonferanse etter møtet mellom de to regjeringssjefene.

Høyt på EUs dagsorden
Interessen kan leses på bakgrunn av at energi står svært høyt på EUs dagsorden for tiden.

Det russiske energiselskapet Gazproms beslutning om midlertidig å stanse forsyningene av gass til Ukraina rundt årsskiftet – noe som igjen fikk ringvirkninger i flere europeiske land – satte en støkk i EU.

EUs avhengighet av Russland ble svært tydelig, og det i en tid der energietterspørselen øker og EUs egne reserver minker.

EU-formann Wolfgang Schüssel minnet fredag om at de fleste leverandører av olje og gass befinner seg i urolige områder, men at Norge i så måte utgjør et kjærkomment unntak.
– Rundt 30 prosent av gassen og mer enn 20 prosent av oljen som EU importerer, kommer fra Norge. Det betyr at Norge er EUs neste viktigste leverandør av olje og gass, understreket Schüssel.

Stoltenberg gjorde på sin side et poeng ut av at Norge trenger «kapitalen og kunnskapen til europeiske og østerrikske selskaper».

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger