Publisert 19. juli 2006

Utviklingen i verdens energiforbruk er på kollisjonskurs med en bærekraftig energiframtid, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

Hvis energiforbruket fortsetter som nå, vil utslippene av klimagassen CO2 bli to og en halv gang høyere i 2050 enn i dag.

– Med dagens oljepris blir utvinning av olje fra kull for bruk i transportsektoren attraktivt. Det er forferdelig forurensende og bidrar til å presse opp CO2-utslippene uten tiltak, sier Fridtjof Unander til Aftenposten. Han er senior energianalytiker i IEA og hovedforfatter for den omfattende studien «Energy Technology Perspectives» .

Byrået skriver at veksten i både olje- og energiforbruket kan halveres innen 2050 dersom ny, mer miljøvennlig teknologi tas i bruk. Men det kreves en enorm og samordnet internasjonal innsats, både fra det offentliges og privates side.

IEA presenterer flere scenarier på hvordan utviklingen kan snus. For eksempel er det mulig å gjøre bygninger 70 prosent mer energieffektive enn dagens. I industrien er det et enormt potensial for reduksjon av energietterspørsel og CO2-utslipp gjennom å forbedre effektiviteten på motorer, pumper og varmeanlegg, ikke minst innen jern- og stålindustrien.

Dersom produksjonen av elektrisk kraft dreies mot mer kjernekraft, fornybare energikilder, naturgass og kull med CO2-rensing og lagring, kan CO2-utslippene fra kraftproduksjonen bli betydelig redusert.

I transportsektoren kan for eksempel hybridbiler, eller biler som går på flere drivstoffer, bli viktige. IEA viser til at det er mulig å redusere drivstoffbruken for biler med opp til 50 prosent over de kommende 20-30 årene, uten å endre bilstørrelse eller motorytelse.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger