Publisert 4. februar 2000

IEA-økonomen Faith Birol sier at de største oljefeltene i verden har passert middagshøyden, og advarer nå om en ny energikrise. Han mener at produksjonstoppen kan komme allerede om ti år.

Sjeføkonom Faith Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) har kartlagt mer enn 800 oljefelter som til sammen står for mer enn tre firedeler av verdens samlede oljeproduksjon. Resultatet av undersøkelsen er ikke spesielt oppløftende.

Ifølge The Independent har de fleste av de store oljefeltene allerede passert produksjonstoppen, og produksjonsfallraten er nesten dobbelt så høy som man anslo for to år siden. Fallet i produksjonen hvert år er på hele 6,7 prosent, mot 3,7 prosent i 2007.

I tillegg er det en kronisk underinvestering i oljeproduserende land. Dette vil ifølge Birol resultere i en oljekrise i løpet av de neste fem årene som vil sette ethvert håp at verdensøkonomien kan friskmeldes etter finanskrisen i fare.

– En dag vil oljen ta slutt. Det er ikke i dag eller i morgen, men en dag vil den ta slutt, og vi må forlate oljen før den forlater oss. Vi må forberede oss på den dagen, sier Birol.

– Dess tidligere vi starter, dess bedre, fordi alle våre økonomiske og sosiale systemer er basert på olje. å endre dette krever mye tid og penger, og vi burde ta dette veldig seriøst, sier han.

Ifølge Birol kommer de få landene som har betydelige oljereserver, hovedsakelig land i Midtøsten, til å øke markedsandelen sin betydelig i årene som kommer. Disse landene har allerede en markedsandel på rundt 40 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger