Publisert 4. februar 2000

Energiministeren i Ghana vil trekke tilbake Akers petroleumslisens i Ghana, og hevder lisensen er ugyldig. Aker stiller seg på sin side helt uforstående til ministerens påstand.

Aker ASA fikk i 2008 et operatørskap på dypt vann utenfor Ghana, tildelt til Akers datterselskap Aker Ghana. Lisensen ble fremforhandlet med landets nasjonale oljeselskap GNPC og landets daværende regjering. Den ble også ifølge Aker ratifisert av parlamentet, men siden da har det vært valg og regjeringsskifte, og nå spøker det for selskapets Ghana-satsing.

UFORSTåENDE: Marie Moræus Hanssen (midten)
stiller seg uforstående til påstandene til Ghanas
myndigheter. Her sammen med Det norske-sjef
Erik Haugane (t.v.) og tidligere Aker
Exploration-sjef Bård Johansen (t.h.).
(Foto: TORSTEIN SCHJøLBERG)

– I det siste halve året har vi fått signaler om at den nye politiske ledelsen har ønsket å trekke tilbake vår lisensavtale. Denne holdningen er nå bekreftet gjennom et brev fra ministeren der det hevdes at avtalen er ugyldig. Begrunnelsen er at inngåelsen av avtalen ikke anses å oppfylle lovens krav om at et ghanesisk selskap må være part i avtalen. Dette stiller vi oss uforstående til, sier Maria Moræus Hanssen, investeringsdirektør med ansvar for oppfølgingen av Akers interesser i Ghana i en pressemelding.

Vedtatt av parlamentet
Ifølge Moræus Hansen ble avtalen enstemmig vedtatt av det ghanesiske parlamentet, og Akers ghanesiske datterselskap har ansvaret for avtalen slik loven krever.

– Vi har selvsagt forholdt oss til avtalen som gyldig, og vi har, i forståelse med andre ghanesiske myndigheter, samlet inn og prosessert seismiske data ut over det som ligger som forpliktelsene i petroleumsavtalen, opplyser hun.

Klausul
Ministeren reiser også spørsmål ved Akers lokale Partner Chemu Power, som har blitt beskyld for urent spill i en sak Aker sier ide ikke har vært involvert i. Avtalen med Chemu Power inneholder også en klausul om at den opphører hvis det blir avdekket at Chemu har opptrådt ulovlig eller på tvers av god forretningsskikk, men Moræus Hanssen sier at slike forhold ikke har blitt avdekket.

– Vi var som kjent begeistret over muligheten til å være med å utvikle ghanesisk oljeindustri da vi inngikk petroleumsavtalen i 2008. Nå er vi oppgitt over den vendingen saken har tatt. Vi har i første omgang meddelt energiministeren at vi ikke aksepterer påstanden om at avtalen er ugyldig, sier Moræus Hanssen.

Mulig løsning
Energiministeren har skissert en mulig løsning der Aker fr dekket sine kostnader for de innsamlede seismiske dataene, og Moræus Hanssen sier at det er innlysende at Aker er avhengig av et godt forhold til myndighetene for å lykkes i landet.

– Alt dette er forhold som vi nå tar med oss inn i den videre dialogen med ghanesiske myndigheter. Vi ønsker å være konstruktive. Målet er å finne en løsning som er i begge parters interesse, sier Moræus Hanssen i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger