Publisert 13. mai 2007

Energisikkerhet og bærekraftig energipolitikk står på dagsorden når Norge for første gang leder et ministermøte i Det internasjonale energibyrået (IEA).

NTB

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er møteleder når ministere og andre representanter for de 26 medlemslandene møtes i Paris mandag og tirsdag.

Her skal de snakke om sikring av energiforsyning, langsiktig bærekraftig energipolitikk, klimautfordringer og ikke minst hvordan man kan få tilgang på tilstrekkelig med ren energi.

Nyheten om mulig oljekorrupsjon i Irak, der oljeinntekter på mange milliarder dollar er sporløst borte, står imidlertid ikke på dagsorden i Paris. Enoksen understreker at det er vanskelig for ham på forhånd å kunne si noe om hva som vil bli diskutert, men det er ikke satt av plass til det temaet på møteplanen. Der fokuseres det på miljø framfor korrupsjon.

Klimautfordringer
– Klimautfordringene preger dette møtet og den politiske debatten i langt større grad nå enn tidligere, sier Enoksen. Han var allerede søndag ettermiddag på plass i Paris.

På verdensbasis har kull nå gått forbi olje som den største kilden til CO2-utslipp, ifølge rapporter fra IEA. Og økningen av CO2-utslipp de siste sju årene har økt med ett gigatonn mer enn det IEA forutså i sin rapport World Energy Outlook fra 2000.

Fossil energi
– Både i et kortsiktig og et mellomlangt perspektiv vil fossile energikilder fortsatt være helt dominerende i verdens energiforsyning, og tilgang på fossil energi, som olje og gass, vil være en sentral del av diskusjonen vår, sier Enoksen, som legger til at energieffektivisering, hvordan få til forskning og utvikling av fornybar energi i et klimaperspektiv, og hvordan best redusere energiforbruket vil være de mest sentrale temaene på møtet.

– Det er min motivasjon at når folk reiser hjem herfra skal de være enda mer opptatt av de utfordringer som er knyttet til klimaproblematikken. Jeg håper at folk vil ha enda større fokus på energieffektivisering og til å øke innsatsen for å få fram fornybare energikilder.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger