Publisert 27. februar 2008

Eni Norge har besluttet å anbefale at Goliat-funnet bygges ut med en flytende produksjons- og lagringsenhet. Dermed ser det mørkt ut for landanlegget lokale krefter har kjempet for.

NTB og petro.no

Eni gjorde valget sammen med sine partnere StatoilHydro og Noil Energy tirsdag kveld.

Oljefeltet Goliat vil bli bygget ut for produksjon og lagring tilknyttet havbunnsbrønner. De andre alternativene var boring til havs, med bygging av en egen oljeterminal på land, og full ilandføring hvor boring skjer via et såkalt subsea anlegg.

– Det valgte konseptet er vurdert til å være den beste tekniske og økonomiske løsningen, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

Partnerskapet vil nå velge kontraktører for forprosjektering. Det er forventet at de valgte kontraktørene vil bli offentliggjort i løpet av kommende måned. Planen er å levere inn Plan for Utbygging og Drift ved utgangen av 2008 med sikte på stortingsbehandling i vårsesjonen 2009.

Base i Hammerfest
Eni Norge har tidligere kunngjort at all landbasert støtte for framtidig drift av Goliat vil bli foreslått lokalisert i Hammerfest. Dette gjelder baser for forsyningstjenester, helikoptertjenester og maritime tjenester, samt andre servicefunksjoner knyttet til basefunksjonene.

Selskapet vil også legge driftsorganisasjon for feltet til Hammerfest. Dette inkluderer administrative, økonomiske og tekniske funksjoner.

Skuffet
Ordfører Eva Husby i Hasvik kommune i Finnmark er skuffet:
– Vi mener oljen skal i land, både av hensyn til miljøet og fordi vi håper på lokale ringvirkninger, sier Husby til NTB.

Goliat-feltet ligger utenfor Sørøya. De to mest aktuelle ilandføringsstedene har vært Slettnes i Hammerfest kommune og Dønnesfjord i Hasvik kommune.

– Som nærmeste kommune har vi mye å tape i denne saken. Miljømessig har vi ønsket oljen i rør – ikke i fjæra, der eventuelle utslipp fra et flytende anlegg vil havne. Dessuten er vi avhengig av fiskeri- og turistnæringa, og går derfor inn for en løsning på land, sier ordfører Husby.

Hun legger ikke skjul på at de også hadde ønsket et landbasert anlegg som kunne gi arbeidsplasser:

– For en liten kommune som Hasvik ville det bidra til stabilisering av bosetningen, sier Husby.

Krever ringvirkninger
Fagforbundet Industri Energi skriver i en melding at oljefeltet må gi omfattende ringvirkninger for folket i nord.

– Vi vil presse på for å sikre at Eni Norge bevisst rekrutterer unge mennesker fra Finnmark til Goliat-feltet, ikke minst gjennom lokal opplæring innen kjemi- og prosessfag, sier Frode Alfheim, fagligpolitisk leder i forbundet.

Han forventer også at Goliat gir store ringvirkninger for forsyningsbasen i Hammerfest, både under utbyggingen og i hele feltets levetid.

Rettighetshavere i utvinningstillatelse 229/229B (Goliat) er:
Eni Norge (operatør) – 65 %, StatoilHydro – 20 % og Det norske oljeselskap – 15 %

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger