Publisert 13. februar 2008

Å føre oljen fra Goliat til land blir både dyrt, teknologisk vanskelig og kan blokkere for å utnytte andre oljefunn. Det er Eni Norges argumentasjon når de sier nei til landføring.

NTB

Eni Norge fraråder ilandføring av oljen fra Goliat.
Kart: Petroleumstilsynet

For første gang bekreftet selskapet onsdag overfor NRK at de ikke vil gå inn for å ta oljen fra Goliat-feltet utenfor Finnmarkskysten til land.

– Den formelle beslutningen er ikke tatt. Dette må diskuteres med de andre lisenspartnerne. Vi skal også ha en dialog med Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet og andre berørte parter.

Men vår anbefaling blir å ikke føre oljen til land, bekrefter informasjonssjef Jone Stangeland overfor NTB.

Eni er operatør og eier 75 prosent av lisensen. De to andre lisenshaverne er DNO (15 prosent) og StatoilHydro (20 prosent). Stangeland antyder, men lover ikke at et møte i styringsgruppa for lisensen i slutten av februar skal kunne komme med en endelig avklaring.

Sterke krav
Det har vært et samstemt krav fra nordnorske politikere at Goliat-oljen skal føres til land for å gi så mange arbeidsplasser som mulig. Finnmark SV har sluttet opp om utspillet som stortingsrepresentant Alf E. Jakobsen (Ap) kom med i januar. Han mener at oljen bør bli liggende dersom det ikke er lønnsomt å føre den til land. Bare Frps stortingsrepresentant fra Finnmark, Jan Henrik Fredriksen, mener at Eni må få bestemme selv.

Dersom Eni Norge får bestemme, vil de altså fraråde ilandføring. Ifølge Stangeland er det flere forhold som taler imot en havbunnsløsning der oljen føres til land for prosessering.

Vanskelig
– Det vil bli vanskelig å knytte nye felt til en havbunnsløsning som er designet for Goliat. Vi vil heller ikke underslå at det rent teknologisk blir vanskelig å legge en så lang rørledning med svakt trykk. Goliat ligger 70 kilometer fra land. Den lengste rørledningen med blandet oljestrøm på norsk sokkel i dag går mellom Tyrihans og Kristin og er 40 kilometer lang, ser Stangeland.

Han antyder også at ilandføring vil gjøre Goliat-utbyggingen 5 – 10 milliarder kroner dyrere enn alternativer der oljen blir produsert til havs og ført til land for prosessering i skip.

Ønsker landføring
Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier at hun tar signalene fra Eni til etterretning.

– Jeg er levende opptatt av at olje- og gassindustrien skal gi så store ringvirkninger som mulig. Derfor har jeg hatt et håp om at utbyggerne av Goliat har ønsket å gå for en utbygging som fører til at oljen skal føres til land. Det er mitt utgangspunkt. Så blir det interessant å se hva lisenshaverne til slutt ender opp med, sier Haga til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger