Publisert 8. juni 2007

Stortinget godkjente fredag enstemmig fusjonen mellom Statoil og Hydro, men debatten viste stor uenighet om oljepolitikken., NTB

– Vi varsler ikke omkamp om fusjonen, men om oljepolitikken, sa Ketil Solvik Olsen (Frp) da han ble konfrontert med påstanden om at opposisjonen skapte tvil om en eventuell borgerlig regjering ville stå fast på fusjonen.

Børge Brende (H) hevdet det var regjeringen som skapte tvil om norsk oljepolitikk med alle de negative konsekvenser det fører med seg.

– Regjeringen har valgt å overse opposisjonen og norske konkurransemyndigheter. Når vi er nødt til å fremme elleve forslag om en annen politikk, er det ingen styrke for Norge. Hadde regjeringen ønsket dialog, ville det vært mulighet for et bredt politisk forlik om oljepolitikken, men regjeringens arroganse ble for stor. Derfor har vi fått en dårlig løsning, sa Brende.

– Sterkt kritikkverdig
Debatten ble en ny runde om olje- og energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) manglende opplysninger om Konkurransetilsynets medvirkning i prosessen. Han har sagt at tilsynet ikke skulle levere noe innspill i saken mens Fornyings- og administrasjonsdepartementet ba om dette, og fikk et 15 siders notat til svar.

Enoksen har tidligere sagt at han «beklageligvis» kom til å svare på noe annet enn det Stortinget spurte om.

Fredag svarte opposisjonen med et forslag der det heter at «Stortinget finner det sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke informerte Stortinget om Konkurransetilsynets behandling av saken».

I debatten forsøkte blant andre Frp-formann Siv Jensen å få Enoksen til å si de to forløsende ord «Jeg beklager», men statsråden strittet imot.

– Saken ble ikke håndtert slik den burde. Jeg hadde gjerne sett at spørsmålet hadde blitt besvart på en annen måte, sa Enoksen, og benektet at han hadde gjort noe forsøk på å feilinformere Stortinget.

Mangel på konkurranse
Opposisjonen mener at det fusjonerte selskapet StatoilHydro får for stor makt på norsk sokkel og over norsk leverandørindustri. Derfor foreslo partiene fredag tiltak for å redusere den sterke markedsposisjonen.

Tore Nordtun beskyldte opposisjonen med Høyre og Frp i spissen for å ville privatisere oljevirksomheten og svekke fellesskapets kontroll med naturressursene.

– Fusjonen har et betydelig industrielt perspektiv både i Norge og internasjonalt. I den økende internasjonale konkurransen om fremtidige olje- og gassressurser, vil det nye selskapet stå finansielt, teknologisk og organisatorisk langt bedre rustet enn i dag, sa Nordtun.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger