Publisert 29. mars 2007

Norge skal betale 1,1 milliard kroner ekstra for utvidelsen av EØS-avtalen med Romania og Bulgaria. Avtalen undertegnes torsdag.

NTB

De tre EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein er nå enige med EU om betingelsene for en utvidelse av EØS-avtalen med Romania og Bulgaria. Den innebærer at Norge må ut med til sammen 135,8 millioner euro (ca. 1,1 milliard kroner) ekstra for EØS-avtalen for perioden fra 1. januar 2007 til 30. april 2009.

Statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Utenriksdepartementet kaller det et «anstendig beløp», samtidig som hun innrømmer at det er mange penger.
– Dette er et vesentlig bidrag til økonomisk utvikling i Romania og Bulgaria, sier Stubholt til NTB.

Tunge forhandlinger
EØS-avtalen gir Norge adgang til EUs indre marked. Når EU fikk to nye medlemmer (Romania og Bulgaria) 1. januar i år, måtte EØS-avtalen også utvides til å omfatte disse to landene.

Den utvidede avtalen skulle egentlig vært på plass fra årsskiftet, men forhandlingene, som ble innledet i fjor høst, har fortsatt på overtid.

– Vi har brukt den tiden det har tatt for å få til reelle forhandlinger og et resultat vi kan forsvare politisk, sier Stubholt.
Hun betegner forhandlingene som tunge og ressurskrevende.

Markedsadgang
Fra norsk side har det ikke bare vært viktig å oppnå et «anstendig» pengebidrag, men også å få økt markedsadgang for norsk fisk og fiskeprodukter. Det dreier seg om nye eller utvidede tollfrie kvoter for sild, makrell, lodde og reker. Enkelte tekniske handelshindringer skal også fjernes som følge av den nye avtalen.

Formen på pengebidraget har også vært gjenstand for forhandlinger. Norge har ønsket at en stor del av bidraget fra Norge til Romania og Bulgaria styres gjennom et bilateralt samarbeidsprogram. Halvparten av Norges nye bidrag, det vil si 68 millioner euro, skal nå gå gjennom et slikt program.

Norge betaler for øvrig svært mye mer enn Island og Liechtenstein for EØS-utvidelsen. De to landene skal til sammen betale 4,2 millioner euro ekstra for perioden fra 1. januar 2007 til 30. april 2009, mot altså 135,8 millioner euro for Norge.

Den nye avtalen undertegnes i Brussel torsdag ettermiddag.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger