Publisert 4. februar 2000

Selv om Talisman og SBM er enige om strakstiltak for å redde Yme-plattformen fra høststormer, er de to selskapene fremdeles uenige om hvor alvorlige skadene er.

Operatør Talisman og totalentreprenør SBM har sammen laget en plan med mulige tiltak for å redusere sannsynligheten for at Yme-plattformen kollapser på feltet i Nordsjøen, skriver Aftenbladet .

Denne ble levert Petroleumstilsynet (Ptil) fredag. Petroleumstilsynet vil innen kort tid bestemme om plattformen må sikres før vinterstormene setter inn for fullt.

LES MER:

Må svare om Yme innen fredag

– Denne planen som ble overlevert Petroleumstilsynet på fredag går på umiddelbar sikring av plattformen. Det er snakk om å fylle inn gapet og sprekkene som er oppstått mellom plattformbeina og bindemiddelet. Det er et minimumstiltak og har som formål å gjøre plattformen trygg og sikker for vinteren, sier pressetalsmann i Talisman Vidar Nedrebø til Aftenbladet.

Han forteller at det står en tank på havbunnen med en slags sylinder som plattformbeina ble senket ned i da plattformen ble installert.

Mellom beina og disse sylindrene ble det brukt et bindemiddel som skulle feste disse sammen. Under en inspeksjon i mai ble det funnet et gap mellom bindemiddelet og plattformbeina. Etter at dette ble identifisert, ble SBM instruert om å dokumentere at plattformen var sikker for fortsatt bemanning. Det klarte ikke leverandøren, ifølge Nedrebø. Derfor valgte operatøren Talisman å nedbemanne plattformen.

– Planen vil identifisere en metode og en tidsplan for hvordan dette gapet kan fylles igjen og dermed sikre at plattformen står mer stabilt. Dette er arbeid som må utføres på strukturen via en undervannsbåt (ROV), sier Nedrebø.
Nedrebø forteller at konklusjonen kan bli at plattformen kan bemannes etter at den første utbedringen er gjort, men den kan også bli at det fortsatt ikke er trygt.

– Dersom vi klarer å bemanne plattformen igjen kan vi vurdere hva som ennå må gjøres før plattformen kan klargjøres til produksjon. Planen er å få dette ferdig så fort som mulig slik at vi kan få tatt stilling til hvor mye arbeid det er igjen. Fristen for å levere en revidert plan for utbygging og drift (PUD) er 31. desember.

Mener Yme er trygg
Kommunikasjonsansvarlig i SBM, Sebastiaan de Ronde Bresser, sier til Aftenbladet at samarbeidet med Talisman er konstruktivt. Yme-prosjektets skjebne både på kort og lang sikt blir diskutert.

– Vi mener plattformen er trygg og at den alltid har vært det, sier de Ronde Bresser.

– Der er vi ikke enige, sier Nedrebø.

– Vi har bedt SBM om å komme med dokumentasjon på dette siden i sommer, og det har de ikke gjort.

Situasjonen alvorlig
Pressekontakt øyvind Midttun i Petroleumstilsynet (Ptil) mener situasjonen for Yme er alvorlig og at det haster med å få gjort de nødvendige reparasjonene.

– Hvis du spør Talisman så vil de si at situasjonen er alvorlig. Vi deler den oppfatningen, sier Midttun.

Ptil skal nå sette seg inn og gjennomgå planen faglig. Midttun kan ikke anslå hvor lang tid dette tar.

– Vi skal ikke godkjenne planen, men har bedt om informasjon om hvilke tiltak selskapene vil sette i verk for å redusere sannsynligheten for strukturell svikt. Vi ville at de skulle sette en frist for en plan og det har det gjort, sier Midttun.

LES MER:

Frykter Yme-kollaps

Talisman har evakuert Yme

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger