Publisert 11. januar 2006

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) beskyldes for å være handlingslammet i forhold til gasskraft. Selv avviser statsråden dette fullstendig.

NTB

Det er Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, som hevder at Soria Moria-erklæringen og SVs deltakelse i regjeringen gjør at vi har en regjering og en oljestatsråd som ikke våger å bygge gasskraft uten CO2-rensing.

Solvik-Olsen mener en slik utbygging er helt nødvendig for å forhindre at Midt-Norge havner i en energikrise fra 2010.

Bundet av SV
– Jeg tror ikke det mangler på virkelighetsforståelse hos Enoksen. Problemet er at regjeringserklæringen setter stopper for den eneste realistiske løsningen på situasjonen.

Kravet om CO2-håndtering er en av partiets viktigste seirer i Soria Moria-forhandlingene.
Derfor kan ikke partiet akseptere at dette punktet utvannes og fjernes, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han stilte spørsmål i Stortinget onsdag om CO2-håndteringen, men er lite tilfreds med svaret han fikk av samferdselsminister Signe Navarsete (Sp) i Enoksens fravær.

– Det er i seg selv hårreisende å ha rammebetingelser for gasskraftverk som stiller krav om en teknologi som ikke er ferdig utviklet, samtidig som at behovet for å bygge gasskraftverk er prekært, sier Solvik-Olsen.

Ingen overføring
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen var selv på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal onsdag. Der har Statoil søkt om utbygging av et større gasskraftverk. Statoil fikk beskjed om at dersom det skal gis konsesjon, må det CO2-rensing til.

– Men vi går gjerne i dialog med Statoil om dette, sier Enoksen til NTB. I dette ligger at Staten gjerne vil bidra i arbeidet med å få til en renseteknologi.

Enoksen sier det ikke er aktuelt å overføre den konsesjonen som er gitt til et gasskraftverk uten CO2-rensing i Skogn, til for eksempel Tjeldbergodden, selv om Tjeldbergodden etter Statnetts mening vil være samfunnsøkonomisk bedre enn Skogn. Konsesjonen ble gitt til Skogn-gasskraftverket for flere år siden, uten at det er realisert. Konsesjonen utgår med det første, men er søkt forlenget.

– Helt uenig
Enoksen er helt uenig i Solvik-Olsens påstand om en handlingslammet regjering i forhold til gasskraftverk.

– Dette er en situasjon for Midt-Norge vi har kjent i lang tid, og som den forrige regjeringen burde ha grepet fatt i. Det ble ikke løftet en finger for å skaffe Midt-Norge økt produksjon av strøm. Vår hensikt er å få dette til, men jeg tror det blir vanskelig å klare en utbygging av gasskraft som kan forsyne landsdelen, før 2010 – enten det skjer med eller uten rensing, sier Enoksen.

Dermed vil situasjonen for Midt-Norge uansett være en kritisk mangel på kraft i landsdelen senest fra 2010. Det kan ramme store industribedrifter som Hydro Aluminium, Hustadmarmor og Ormen Lange.

Det vil også gi et ustabilt strømnett. Ett sekunds utkobling av strømmen koster Hustadmarmor 1 million kroner. For Hydro Aluminium Sunndal vil regningen som følge av strømutkobling kunne bli flere millioner kroner.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger