Publisert 14. desember 2006

– Det er gjort et betydelig arbeid med å få på plass tiltak for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge i løpet av det siste året, uttaler olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.,

Regjeringens plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge, heter det i en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

– Statnetts planlagte tiltak for å sikre kraftforsyningen i Midt-Norge er svært viktige. Jeg er fornøyd med at Statnett har iverksatt tiltak som skal sikre kraftsituasjonen i Midt-Norge i årene som kommer, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

– I tillegg gjøres det nå en betydelig innsats for å få på plass ny produksjon i regionen. Å få klarlagt rammene for en varig energiløsning er det som nå gjenstår før regjeringen kan legge fram en fullstendig handlingsplan for Midt-Norge. Jeg er i kontakt med de ulike selskapene og vil legge fram en fullstendig handlingsplan for Midt-Norge så snart nødvendige avklaringer er gjort, sier Enoksen.

Tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge oppsummeres i pressemeldingen i følgende punkter:

Overføringsevnen – Statnetts tiltak for å styrke overføringsnettet i Midt-Norge:
Flere større nettinvesteringer, blant annet konkret knyttet til utvidelsen av Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra og Ormen Lange utbyggingen er utført.

Det vil bli investert i anlegg for spenningsstøtte i overføringsnettet som vil komme på plass i 2007 og 2008.

Det er i dag på norsk side besluttet å øke overføringskapasiteten mellom Midt-Norge og Sverige (Nea-Järpströmmen) som skal være på plass fra høsten 2009.

Ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Møre som ventes ferdig i 2011-2012 er meldt.
Energiomlegging

Enova har flere tiltak for satsing på energisparing, økt produksjon av fornybar energi og informasjonstiltak. En fordobling av rammene til Enova gir mulighet for en betydelig økning i satsingen.

Tilrettelegging for ny kraftproduksjon
En ny støtteordning til fornybar elektrisitet gjennom Enova for å realisere vind- vann og biokraftprosjekt i området er initiert.

NVE styrker saksbehandlerkapasiteten og prioriterer konsesjonssaker for vann- og vind i Midt-Norge.

Det er kontakt med aktuelle utbyggere av gasskraft i Midt-Norge for å sikre en permanent og robust kraftforsyning i regionen. Her er tre prosjekter under planlegging; Tjeldbergodden, Elnesvågen og Skogn.

Tiltak for å håndtere svært anstrengte kraftsituasjoner
Statnett har besluttet å investere i to reservekraftverk på til sammen 300 MW til bruk i svært anstrengte kraftsituasjoner. Anleggene skal lokaliseres i Midt-Norge og skal være klar for bruk i begynnelsen av 2008.

Det arbeides videre med å etablere ytterligere et reservekraftverk.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger